Hur ska kommunen stärka demokrati och medinflytande?
För två år sedan infördes medborgarförslag i Gotlands kommun. Trots det tycker gotlänningarna att medinflytandet är dåligt. Dessutom visar svaren på en enkät från förra året att gotlänningarnas förtroende för politikerna sviktar.GA har därför frågat partierna hur de vill stärka demokratin.
enkäten förra året tyckte två tredjedelar att de har litet inflytade över lokalpolitiken. Många ansåg även att politikerna var dåliga att lyssna och ibland inte tillräckligt kunniga.
Resultatet var anmärkningsvärt, med tanke på att kommunen under den gångna mandatperioden tillsatt en demokratigrupp - som fått alla sina förslag genomförda. Intresset för kommunfullmäktiges sammanträden ska stärkas genom att en del möten utlokaliseras och förses med tema. Allmän frågestund har införts, kommunalråden finns ibland tillgängliga för chattkvällar och under skyltsöndagen håller kommunkansliet öppet hus.
Men viktigast i arbetet med att stärka demokratin har medborgarförslagen varit. De infördes på försök den 1 juli 2004. Försöket håller på till och med 31 december i år och ska därefter utvärderas.
Bland de första att lämna in medborgarförslag var nioåriga Ebba Sundberg, som förslog att Fiskargränd ska döpas om till Rosengränd. Sedan har förslag lämnats om nya vägar i Visby, ambulanssjukvård, adoptionsbidrag, kollektivtrafik, graffitiväggar, skyltade sockengränser, barnkoventionen, cykelvägar, ön som GMO-fri zon, klocka i Östercentrum, rasthagar för hundar, äventyrsbad, städning av stränder, ökad PR för varpa, och mycket annat.
Det har funnits kritik mot att alltför få medborgarförslag vinner gehör. Det tog mer än ett år innan det första förslaget antogs. I september förra året sade fullmäktige ja till Karin Zander förslag att cykelbanen vid Terra Nova-rondellen ska synliggöras bättre.
Att få förslag vinner gehör beror till en del på hur idéerna formuleras. För att råda bot på det föreslog Solveig Artsman (m) i en motion förra året, att kommunen inför rådgivning för den som vill ha hjälp att formulera sina förslag bättre.
Kritik har även riktats mot att handläggningen tar för lång tid. Av den anledningen lämnade Ebba Junker in ett medborgarförslag om att handläggningstiden när det gäller medborgarförslag från ungdomar borde kortas. Ungdomarna har ett större behov att snabbt gå från ord till handling, menade hon.
Lokala folkomröstningar kan vara ett sätt att stärka demokratin. Ett av medborgarförslagen har tagit upp frågan. Sonia Johansson föreslog i ett medborgarförslag en folkomröstning om kongresshallen - utan att vinna gehör.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!