Hundratals oljecisterner får underkänt
Omkring 200 oljecisterner - var 15:e av de som nyligen kontrollerats - på Gotland, uppfyller inte lagstadgade säkerhetskrav.Miljö- och hälsoskyddskontoret konstaterar att många fortfarande inte vet att deras cisterner måste godkännas - annars kan det blir dyrt.
För de största tankarna är räddningstjänsten tillsynsmyndighet. För tankar på mellan 1 000-10 000 liter, har de kommunala miljöskyddsförvaltningarna ansvaret.
Alla utomshuscisterner skulle kontrolleras senast den 1 juli 2004, alla inomhuscisterner senast den 1 juli 2006.
På Gotland genomförs kontrollerna - som i normalfallet kostar 3 200 kronor och bland annat innebär att yrkeskunniga synar tanken inifrån - av Translast och Kvarnbacken AB. Båda företagen är godkända av den statliga myndigheten Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll.
Till dags dato - ett år efter den första tidsgränsen - har dock bara drygt 3 000 av vad som uppskattas vara 4 000 gotländska utomhuscisterner kontrollerats.
- Det tror jag beror på att man som cisternägare inte har insett allvaret av att inte kontrollera sin cistern, säger miljö- och hälsoskyddskontorets Folke Petersén.
Han konstaterar att en cistern som går sönder, kan orsaka omfattande och mycket kostsamma skador. En icke godkänd cistern kan medföra att försäkringsbolaget inte fullt ut ersätter skadan, tror Petersén.
200 underkändes
Av 3 200-3 300 kontrollerade cisterner, underkändes 200. Många av dem ägs av privatpersoner, men även av exempelvis Gotlandshem, lantbruksföretag och Sjöfartsverket.
- De flesta är underkända på grund av omfattande rostskador. Nummer två är fel i konstruktionen, exempelvis att stödbenen är svetsade direkt i tunnan och inte i en separat plåt.
Andra anledningar, är att den invändiga skyddsfärgen släppt eller att tanken fått en yttre skada.
De som fått sin cistern underkänd, får en skriftlig uppmaning från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, att åtgärda bristerna. Om så inte sker utfärdas ett föreläggande, med möjliga böter som följd.
Skulle uppmaningen ändå ignoreras, kan det resultera i förbud mot användning och plombering.
Nu pågår även kontroll av omkring 4 000 inomhuscisterner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!