Andreas Johansson var hundförare när han gjorde lumpen. Det var då intresset för att arbeta med hundar väcktes. Två år senare,1997, köpte han sin första hund. Det blev mycket träning och tävling tillsammans med hunden; spår och lydnad. Efter hand började han spåna på ett sätt att försörja sig på tillsammans med sin hund.
– Jag drömmer om att kunna jobba heltid med hunden. Tidigare hade jag och en kompis en tanke på att utbilda narkotikahundar. Hundar som skulle kunna användas på företag och i skolor bland annat. Men det är omöjligt att träna upp narkotikahundar som privatperson – man får ju inte ha narkotika att träna med.
För ungefär ett år sedan kom han i kontakt med en professionell lushundförare, Mona Ghalayin, på fastlandet. Hon hade jobbat med att leta vägglöss med hjälp av hund i flera år. För ett år sedan startade hon företaget Quality detection dogs och sökte andra hundförare som kunde ta uppdrag i andra delar av landet.
– Vi träffades och tränade med hundarna och hon tyckte att Toke var en duktig hund och vi hade liknande tankar och idéer. Så nu har jag en uppdragsanställning i hennes företag.
I cirka ett år har Andreas tränat hunden Toke på att leta efter vägglöss. I dag är han Gotlands första och hittills enda lushund.
Vilka är det som anlitar er?
– Det kan vara hotell, vandrarhem eller privatpersoner som varit ute och rest eller kanske hyrt ut sin bostad. Egenligen vem som helst. Ofta tänker man kanske att vägglöss bara finns där det är smutsigt. Men så är det verkligen inte. Det kan finnas i värsta lyxsviten eller i knarkarkvarten. Vi reser så mycket i dag, vem som helst kan ha oturen att få med sig vägglöss.
Enligt Andreas Johansson är det bra att hitta lössen så tidigt som möjligt innan de hunnit sprida sig. Hundens nosar är fantastiska. I 90 procent av fallen hittar hundarna lössen om de finns. En saneringstekniker kanske hittar dem i 40 till 60 procent.
– De kan dofta sig allt från ägg till vuxen lus. Det är otroligt när man tänker på det att de kan sätta så små dofter.
Skulle Toke kunna tränas på andra dofter samtidigt eller är han helt intränad på just löss?
– Just nu ska han inte markera på något annat. Det handlar om att han ska vara mer träffsäker ute på plats. Men visst skulle han kunna tränas på andra dofter. Allt luktar. Egentligen tycker jag att vi använder hunden för lite i samhället. Jag har läst om hur man använder hundar för att spåra invasiva arter i andra länder. I Australien har man inventerat koalor med hjälp av hundar. Då jagar de inte koalorna utan markerar på deras avföring. På Gotland kanske man skulle kunna inventera igelkottar.
Har du och Toke haft många uppdrag här på Gotland?
– Inte så många efter coronautbrottet, men vi har haft uppdrag. Var vi har arbetat är sekretess. Det handlar om att kunden ska kunna känna sig säker på att de uppgifterna inte sprids.
Andreas Johansson har förberett en träning med Toke. Han visar några rör som innehåller löss. I locket sitter ett finmaskigt nät så att lusdoften ska kunna läcka ut.
– Ibland försöker jag träna hemma hos vänner så att det ska bli en ny miljö, men det är inte alla som uppskattar att man tar in levande löss, skrattar Andreas.
Vi går in och Toke får ett halsband på sig. Det är en signal om att – nu är det jobb som gäller. Andreas går först ensam in i rummet där han gömt ett rör som innehåller löss. Så gör han när han är ute på skarpt uppdrag också. Han gör en första okulärbesiktning. Är det något hunden kan skada sig på? Behöver ömtåliga saker flyttas på? Toke kan svepa fram som ett yrväder när han jobbar och svansen går i ett. När Andreas är klar går han till Toke och ger kommandot "Sök".
Man tror inte riktigt sina ögon. Toke är tokeffektiv och uppskattningsvis har han hittat lusröret på 10 sekunder. Toke markerar fyndet genom att sätta sig stilla. I det här fallet ligger röret under sängen så han sittligger. Andreas är nöjd och ger honom belöningen. En röd favorit boll. Toke blir överlycklig.
– Toke är en jaktcocker och är avlad på jakt. Han älskar att jobba, men om vi har ett uppdrag som tar en hel dag måste vi dela upp arbetet och lägga in pauser så han får i sig lite vätska, får leka lite och bara vila. Vi är väldigt måna om att hundarna har det bra.
Kommer du att kunna leva på det här tror du?
– Jag tror det. Det är min dröm. Men om det blir jakt på löss eller vad det blir får vi se.