Hunden Bella har näsa för stenar
Plötsligt låg den där - en skeppssättning!Åsa Lundqvist, Mölner i Väte, trodde knappt sina ögon när hon, och hennes hund, häromdagen upptäckte en hittills okänd skeppssättning på sina marker.
- Vi betar den här marken och Bella försökte jaga en kviga. Jag skrek till henne att stanna och hon satt sig så fint och lydigt. När jag böjde mig ner för att klappa henna fick jag plötsligt se skeppssättningen, berättar Åsa.
- Det var en märklig känsla att hitta den. Och visst blir man ödmjuk när man tänker på att den gjordes för så där en 2 500 år sedan.
Att Åsa och Ingemar inte sett skeppssättningen tidigare beror dels på att området varit mera bevuxet, dels på den torra sommaren som hållit växtligheten nere. Annars är de två vana vid fornlämningar - de är bönder i Väte sedan drygt 30 år och har gott om fornlämningar på sina marker. De är dessutom så kallade fornlämningsfaddrar för länsstyrelsens räknin, det vill säga bevakar och ser till vissa fornminnen.
Myller av fornlämningar
Och fornlämningar finns det gott om här på betesmarkerna som ligger ett par kilometer från gården vid Mölner på marker som går under vackra gamla gårdsnamn som Örter och Hassle. Kända sedan tidigare är några så kallade kämpgravar, alltså forntida husgrunder, liksom en hel del gravar. Och när Louise Berry, fornminneshandläggare vid länsstyrelsen, i går kom för att inspektera den nyfunna skeppssättningen visade det sig att det helt enkelt myllrade av forngravar i området som ligger ett litet stycke från kämpgravarna. Man närapå snubblar på gravar var man än går!
- Bara nåt stenkast härifrån ligger Hejde Träskmyr som tidigare var öppet vatten, berättar Ingemar Lundqvist som en förklaring till skeppssättningens och gravarnas placering.
- Här borde röjas, säger Louise Berry och funderar på att sända ett av länsstyrelsens röjarlag till området.
Vätes tredje
Den nyupptäckta skeppssättningen mäter ungefär 3 gånger 18 meter. Den blir Vätes tredje skeppssättning och ett nytillskott till Gotlands minst 350 kända skeppssättningar.
- Och nya hittas faktiskt då och då även om det inte är särskilt vanligt, förklarar Louise Berry.
Området där skeppssättningen hittades har tidigare inventerats och en mängd forntida stensträngar är inritade på fornminneskartan. Nu är det dags att rita dit också skeppssättningen och den mängd av gravar som finns runtomkring.
- Om skeppssättningen skall friläggas blir Åsas och Ingemars beslut men då måste området betas även i fortsättningen med stöd från EU, föreslår Louise Berry.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!