Det är inte vilka som helst han konkurrerar med, verkställande direktören för Coop Gotland.
När Årets chef koras på Grand Hôtel i Stockholm på onsdag står kampen mellan Carl-John Stålhammar, Synsams vd och koncernchef Håkan Lundstedt samt Maria Wiksten Ericsson, verkställande chef för sjukvården inom Västra Götalandsregionen
Så, Carl-Johan, om ditt namn skulle ropas upp, vilken blir din reaktion?
– Ja, du...det är overkligt stort. Jag har inte riktigt tagit in att jag ens är nominerad!
Carl-Johan Stålhammar flyttade till Gotland 2010 för vd-rollen på Wisby Strand. Sedan 2017 är han alltså vd för Coop Gotland, med arbetsplats på Stenhuggaren i Visby.
Han leder sitt lag med fast hand och glimten i ögat. Sådan är hans ledarfilosofi.
– Det viktigaste är att ge förtroende till sina medarbetare, att ha tydliga mål men förstå att det inte nödvändigtvis är mitt sätt att nå dit som är det bästa.
Karaktären Percy Nilegård tillämpade "Management by fear" i 90-talsserien "Nilecity 105,6". Hur mycket av hans metoder finns i dig?
– Inga alls, skulle jag säga.
Inte?
– Jag har haft dåliga chefer som höjt rösten och satt sig i respekt genom att göra medarbetare osäkra. För mig handlar det om att sätta tydliga ramar, att göra personalen delaktig, ge förtroende och vara transparent. Alla kan inte tycka likadant, vilket ger dynamik, men alla kan vara delaktiga i laget.
Men du har väl också dåliga sidor?
– Det har alla, så klart. Jag är dålig på administration, du ser hur skrivbordet ser ut. Då gäller det att våga blotta sig och be om hjälp, jag har fantastiska medarbetare som sköter det mycket bättre än jag.
Carl-Johan Stålhammar är under den här intervjun mån om att hylla och lyfta sin personal.
– Det här är inte raketforskning, det handlar bara om att se sina medarbetare. Det är inte vi här på kontoret som är stjärnorna. De som jobbar i butiken och möter kunderna, de är våra stjärnor.
Han hämtar många referenser från idrotten, hockeydiggaren Stålhammar som också är styrelsemedlem i Visby Roma, och pushar medarbetarna att våga.
Faktum är att det var i samband med ishockeyn han till slut insåg sina ledaregenskaper. När han 2013 blev tränare för sonens ishockeylag fick han en kick av barnens utveckling på isen och upptäckte att de faktiskt lyssnade på vad han sade.
– Samtidigt har jag alltid vågat gå först och gå mina egna vägar, säger han. Jag har vågat göra min röst hörd.
Exempel på detta är att gå emot hela Coop Sverige genom att sluta sälja importerat kött inte minst att starta såväl rockfestival (Döskallen) och skivbolag som att etablera försäljning av vinylskivor i butiken.
– Det är vårt sätt att sponsra kulturen, att ge band möjlighet att faktiskt ge ut en fysisk skiva, säger Carl-Johan.
Hans eget kontorsrum har såväl rockfoton på väggarna som en liten skivspelare i bokhyllan. Den som har hemtrevligt på arbetsplatsen gör ett bättre jobb, menar han. Se där, ytterligare en ledstjärna.
Hans plats på prispallen bland Sveriges alla chefer i alla branscher har föregåtts av nominering, webbtest, samt tre rätt tuffa intervjuer i Stockholm.
– Det har varit lärorikt. Frågor som "vad gör dig till en bra ledare?" är sådant jag inte reflekterar över annars.
Så, igen, om du får priset. Hur kommer du att reagera?
– Jag kommer att bli oerhört stolt. Och samtidigt önska att alla medarbetare kunde vara med, det är de värda.