Humanisterna på ön fick en lokalförening

Nu har Riksförbundet Humanisterna bildat lokalförening på Gotland, och intresset för att vara med är stort.

På besök. Christer Sturmark, ordförande i riksförbundet Humanisterna, var på plats när Gotland fick en lokalförening. Foto: Per Leino

På besök. Christer Sturmark, ordförande i riksförbundet Humanisterna, var på plats när Gotland fick en lokalförening. Foto: Per Leino

Foto:

gotland2011-02-21 04:00

Humanisterna har de senaste åren ökat sitt medlemsantal kraftigt. I brist på egen lokalförening har ett 30-tal gotlänningar varit anslutna till riksorganisationen.

Men i går fick man en fastare förankring på Gotland.

- Vi kommer att bli betydligt fler än 30 med tiden. Det finns ett stort intresse av att vara med, och med en lokalförening kommer vi att synas mycket mer, säger nyvalde lokalordföranden Ulf Ekvall.


Startar utbildning
Förutom att hålla möten planerar lokalföreningen även att arrangera officiantutbildning den närmaste tiden, och man kommer att delta i Almedalsveckan i sommar.

Förutom Ulf Ekvall ingår i styrelsen även Elof Pettersson (sekreterare), Gerd Silk (kassör), Torgny Landin, Monika Samuelsson och Pauli Eile.

Suppleanter är Erik Siggelin och Birgitta Svensk.


Ordförande på besök
Riksförbundets ordförande Christer Sturmark gästade söndagens möte på Wisby hotell för att tala på temat "Tro, vetande och modern humanism".

Men han kunde även informera om sådant som är nyttigt att känna till för en nystartad förening:

- Vi har precis fått ett studiematerial klart. Det ska vi testköra i en cirkel först, sedan kommer det att gå ut till alla avdelningar.

Många av Humanisternas nya medlemmar förväntar sig att föreningen aktivt ska driva opinion. Christer Sturmark påpekade att riksförbundet på senare tid bland annat varit remissinstans för den nya läroplanen för skolan.

- Vi lyckades få inskrivet i skolplanen att undervisning om sekulär humanism ska bedrivas i årskurs 7-9, berättade Christer Sturmark.

Riksförbundet Humanisterna är en organisation för människor med en icke-religiös livssyn. Det startade 1979, och är anslutet till The International and Ethical Union som funnits sedan 1952 och är officiell representant bland annat i FN, EU och Europarådet.

Humanismen sätter människan och människovärdet i centrum, tillsammans med ett kritiskt tänkande och en vetenskaplig kunskapssyn.


Frihet och förnuft
Därav följer att rörelsen är sekulär, man anser inte att det finns några skäl att tro på religiösa dogmer, gudar eller övernaturliga förklaringar.

- Många har fått för sig att Humanisterna är emot en massa, men vi värnar de mänskliga värdena och vill att frihet och förnuft ska få råda, säger Ulf Ekvall.

Riksförbundet Humanisterna har tio lokalavdelningar i Sverige.

De arbetar bland annat med att:

informera om humansimen som livsåskådning

ordna seminarier och kurser för både medlemmar och intresserad publik

granska och debattera totalitära och rasistiska ideologier, religiösa läror och traditioner

arrangera humanistiska ceremonier som barnvälkomnanden och sekulära konfirmationsläger

dela ut Ingemar Hedeniuspriset

Källa: www.humanisterna.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om