Misstankar om jäv uppkom efter att det blev känt att en av nämndemännen samtidigt var polisstyrelsens ordförande. Bara advokatkostnaderna uppgick till 5,3 miljoner kronor vid vårens rättegång.
Visby Efter fallet i Södertälje där en av Sveriges största rättegångar hittills måste tas om, har en liknande situation uppmärksammats på Gotland. I öns största narkotikahärva, där 44 personer dömdes, var en av nämndemännen samtidigt ordförande i polisstyrelsen. I samband med GA:s avslöjande ifrågasatte flera av försvararna den utpekade nämndemannen Bertil Virgins opartiskhet.
Nu vill flera av försvararna att Svea hovrätt utreder om det förekommit jäv.
- Jag har anfört jäv och begärt två veckors anstånd. Nu vill vi undersöka den här saken närmare, säger advokat Bengt Hesselberg.
Tidsbrist
Det misstänkta jävet kom till försvararnas kännedom så sent som i torsdags, ett dygn innan tiden för överklagandet gick ut. Därför vill de nu ha mer tid att utveckla sitt resonemang och kunna ta reda på vilken information nämndemannen kan ha fått i sin roll som polisstyrelsens ordförande.
I gårdagens GA förklarade Bertil Virgin att polisstyrelsen vid ett tillfälle haft uppe det aktuella narkotikafallet, men att han då gick ut ur rummet. Det protokollfördes däremot aldrig.
Och försvararna hävdar att det inte är säkert att det räcker för att undvika jäv.
- Även om han gick ut ur rummet den gången så har han ju suttit i styrelsen redan i augusti förra året när spaningsarbetet påbörjades, säger advokat Eric Von Platen som ifrågasätter Bertil Virgins objektivitet.
Frågan om jäv prövas hos Svea hovrätt. Om de kommer fram till att jäv förekommit så skickas ärendet tillbaka till tingsrätten.
- Den saken vill jag inte ens spekulera i. Den dagen den sorgen, säger Mikael Mellqvist, lagman vid Gotlands tingsrätt.
GA har sökt åklagare Susanne Wihlborg för en kommentar, men utan att lyckas.