26-årige Henrik Paninder har nyligen lagt fram sitt examensarbete vid KTH i Stockholm. Ett examensarbete som handlar om ett hotell och en spa-anläggning under vattnet i det övergivna och vattenfyllda gamla kalkstensbrottet vid Smöjen.
Man skulle kunna tro att han har sina rötter på Gotland, men det stämmer inte. 26-årige Henrik Paninder kommer nämligen från Skåne, men har ändå fastnat för den natursköna platsen på norra Gotland.
- Jag upptäckte platsen genom goda vänner. Vi brukade åka dit och bada. När jag sedan skulle påbörja mitt examensarbete i höstas så föll valet naturligt på Smöjen.
Brutal plats
Henrik Paninder beskriver platsen som brutal, men att han ändå vill värna om den och behålla de spår som som industrin satt.
- Placerar man en byggnad rakt upp och ned, då drar den till sig för mycket fokus. Men att placera ett hotell under vattnet löser mycket, berättar Henrik Paninder.
Sakralt lugn
Byggnaden är tänkt att få de karaktärsdrag som avspeglar området i stort.
- Platsen präglas av ett stort lugn. Man skall ta sig in i byggnaden genom långsamma rörelser. En ingång till hotellet har jag placerat som en lång längsgående ramp, som löper långsamt under vattnet.
Inför examensarbetet har Henrik Paninder tillbringat mycket tid på Smöjen.
- Jag ville ta reda på hur området kunde aktiveras genom att finnas på plats själv. Det visade sig att ett nästan sakralt lugn vilade över Smöjen. Det blev min ingång till att rita och planera anläggningen.
Henrik Paninder hyrde rum i vandrarhemmet i Lärbro, och tog sig via en hyrd bil till Smöjen tidigt, tidigt på morgnarna i höstas.
- Och visst stämde mina intentioner. Platsen är fantastisk. Tänk att kunna erbjuda en sådan plats inte bara på sommaren, utan även andra årstider.
Tvivel
När Henrik Paninder la fram sitt examensarbete var det många som höjde på ögonbrynen. Och ställde just frågan: ett hotell under vattnet- funkar det verkligen?
- Visst, de fanns en del som hade tvivel. Men samtidigt tyckte de att det lät coolt. Det väckte även ett stort intresse för platsen, en plats som kanske inte många hört talas om.
- Det är en väldigt annorlunda idé, jag vet. Men det tror jag att folk uppskattar.
Tror du att projektet går att förverkliga?
- Med dagens teknologi går projektet absolut att förverkliga, genom att man isolerar och förankrar byggnaden i kalkstensbrottets grund.
Inspireras av Furillen
Idén är verkligen Henrik Paninders egen. Han har inte hört talas om något liknande projekt i världen. Men han har låtit sig insprieras från främst två olika håll:
-I Schweiz finns en plats som kallas Therme vall. Där har de tagit sten från platsen som de behandlat och lagt tillbaka på samma ställe igen. En fin omsorg om naturen som jag eftersträvar.
En mer närliggande plats som Henrik Paninder hämtat inspriation ifrån är Furillen, som nästan ligger granne med Smöjen.
- De har lyckats hålla sig till platsen och dess karaktär, genom att göra minimala visuella ingrepp i naturen, men ändå lyckats skapa något stort.
Till hösten bär det av till New York för 26-årige Henrik, där andra stora jobb väntar, nämligen jobb på en arktiektbyrå.
- Det skall bli en verklig utmaning att ta sig över Atlanten.