Hos Ulrika betalar man inte en krona för maten!

Hon serverar sådär 600 portioner mat om dagen. Kunderna äter och kastar sedan tallrik med bestick i papperskorgen. Och hon får inte en krona
betalt för maten. Ulrika Olsson jobbar som demonstratris.

Gotland2003-10-31 04:00
Det är rusningstid i mataffären. Helgen står för dörren, men vad ska stå på bordet? Just då, där i matbutiken när besluten ska fattas, har Ulrika Olsson sitt finger med i spelet.
­ Varsågod, får jag bjuda på en smakbit!
Pesto, honungsmelon och parmaskinka i en aldrig sinande ström delar hon ut till hungriga kunder som gärna provsmakar. Kanske nappar de och köper hem till middagsbordet. Men många tar också chansen att få sig en liten munsbit helt gratis.
­ Visst finns det de som går runt i butikerna och äter sig mätta, säger Ulrika.
Men hon har knep att ta till. Visserligen har kunden alltid rätt. Men om samma person tar för sig en tionde portion kan Ulrika lite skämtsamt kommentera det. Då brukar det sällan bli någon elfte portion.
Till vardags arbetar Ulrika Olsson som fritidsledare på fritidsgården i Roma. Jobbet som demonstratris är ett extraknäck. Mest för att det är så socialt.
­ Jag hinner prata en stund med kunderna och om man är serviceminded så är det ett väldigt roligt jobb, säger hon.
Produkterna är alltid olika. Parmaskinka, pesto, potatiskroketter, honungsmelon...
­ Det är gott det här! Varsågod att provsmaka. Smakar det bra?
Ulrika skär upp mer melon samtidigt som hon serverar några damer på små papptallrikar. Kvinnor är bättre på att handla produkterna medan männen oftast smakar och går vidare, enligt Ulrika. Och hon borde veta. Någonstans mellan 300 och 600 portioner hinner hon servera på en arbetsdag. Fredagar tycker Ulrika är roligast att jobba. Då väntar helgen och alla har mer tid och folk är också på märkbart bättre humör.
­Vill ni smaka, varsågod!
Berny Holm tar tacksamt emot en skiva skinka med melon. Berny gillar sådana här demonstrationer.
­ Jag provsmakar allt. Utom fiskbullar, säger Berny medan han funderar vidare på vad som ska stå på middagsbordet i helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om