Hörselscreening av alla nyfödda gotlänningar
Det blir ingen prostatascreening på Gotland de närmaste åren. Men något definitivt nej säger inte hälso- och sjukvårdsnämnden, utan avvaktar istället studier som blir klara inom två år.Däremot beslutade nämnden att införa hörselscreening av alla nyfödda barn. Så kallad OAE-screening ska genomföras för att man tidigt ska kunna upptäcka fel på hörseln.
Fördelarna med att tidigt upptäcka hörselnedsättningar är stora. De barn som drabbas kan före sex månaders ålder få hörapparat, eller vid dövhet cochleaimplantat. Därmed får barnet en chans att utvecklas språkligt i takt med sina jämnåriga.
Ingen prostatascreening
De flesta landsting har infört OAE-screening, men när frågan togs upp i hälso- och sjukvårdsnämnden i april förra året ansågs screening vara för dyrt. Under året som gått har tekniken blivit billigare, och barn- och ungdomskliniken, öronkliniken, BVC-samordnare och chefaudionomen har väckt frågan på nytt. Vid sitt senaste sammanträde sade hälso- och sjukvårdsnämnden ja.
Innan screeningen kan starta ska personalen på BB utbildas, och mödrahälsovården får till uppgift att börja informera blivande föräldrar om undersökningen.
Prostatacancer är vanligare på Gotland än i andra län. Föreningen Prostatabröderna arbetar sedan några år tillbaka med att få till stånd allmän prostatascreening på Gotland. För en tid sedan fick de stöd i arbetet av Solveig Artsman (m) som skrivit en fullmäktigemotion om problemet.
Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott föreslog ett blankt nej som remissvar på motionen, men nämnden är inte lika kategorisk. Det pågår en rad studier i Europa om värdet av prostatascreening som nämnden vill studera innan man tar ställning. Inom två år har bilden klarnat, tror nämnden.
Sjukvårdspolitikernas tveksamhet gäller inte ekonomin, utan värdet av en screening. En screening kan visa tecken på förhöjd risk för cancer, men det är inte det samma som att man verkligen har prostatacancer. Risken är då att man opererar i onödan och med den operationen löper patienten risk för impotens och inkontinens.
Den som vill kan ändå välja att undersöka sig, men då ligger initiativet hos den enskilde individen.
Ny operationsmetod
Sjukvården på ön ska införa en ny metod för operation av bröstcancer. Metoden innebär att patienten dagen innan operation åker till Karolinska universitetssjukhuset i Solna för att få en injektion med ett radioaktivt ämne. Operationen genomförs sedan i Visby, då man med hjälp en "gamma-finder" mäter radioaktiviteten för att hitta den första lymfkörteln som bröstcancern spridit sig till. Vid kirurgkliniken finns redan en läkare som är utbildad i den nya operationsmetoden.
Visby lasarett ska framöver bättre kunna utnyttja specialistkompetens som finns på andra sjukhus.
Främst kirurgkliniken och röntgenavdelningen kommer att ha nytta av den videouppkoppling som ska utvecklas mellan sjukhusen. Med en virtuell uppkoppling räknar man med att kompetens höjs och att tiden att ställa diagnos blir kortare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!