Hoppet gror om en grön framtid
Lövsta naturbruksgymnasium är väldigt mycket större än vad man kan tro. Det finns 35 byggnader, fast "bara" 25 används i verksamheten.Sammanlagt 59 elever läser på de tre inriktningarna Lantbruk, Djur med häst och Trädgård. Den populäraste grenen är det traditionella lantbruksprogrammet, där kärntruppen elever består av gotländska lantbrukssöner. De får lära sig om odling, djurhållning och maskinteknik. På inriktningen Djur med häst är det mer blandat ursprung på eleverna, likaså är det med inriktningen Trädgård.
Foto:
Eleverna får arbeta i grupp och de ska välja en traktor som de sedan, utifrån ett formulär, ska gå igenom och ta reda på var de olika funktionerna finns och hur de fungerar.
Reparationer i trean
Basmaskin service kallas kursen, och går ut på att eleverna ska lära känna maskinerna för att kunna utföra vanlig service. Själva körtekniken får de lära sig i ettan, och i trean får de lära sig att utföra reparationer.
- Det här är en liten skola där alla känner alla, säger Jörgen Olsson, utbildningsledare och platschef för Landsbygdscentret. Han har själv en gång i tiden gått på Lövsta, innan han vidareutbildade sig till lantmästare.
- Fördelarna med en liten skola är att ingen blir osynlig, fortsätter Jörgen, och säger att svårigheterna snarast är att få ihop tillräckligt stora grupper inom de olika tillvalsområdena.
På samtliga tre inriktningar kan eleverna välja att studera med en naturvetenskaplig profil, vilket ger dem högre behörighet för framtida studier.
Sedan årsskiftet ligger Lövsta naturbruksgymnasium under nya gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, GVF, som är en samlad utbildningsorganisation för den kommunala gymnasieskolan, Folkhögskolan på Gotland, Komvux och Lärcentrum Gotland.
Lärlingsutbildningar
Naturbruksprogrammet är nu en del av Christopher Polhemgymnasiet.
De elever som väljer naturvetenskaplig profil läser då dessa ämnen på Christopher Polhemgymnasiet.
Till hösten startar för första gången lärlingsutbildningar inom ämnena fiske, golf/greenkeeper, häst och florist/trädgård. Utbildningarna genomförs då i nära samarbete med de olika praktikplatserna som är: Bröderna Roland och Bertil Pettersson på båten VY 242 Vestland i Rone för fiske, Kronholmen för golf/greenkeeper, Suderbys i Sjonhem och Sindarve i Garda för häst och Linds växthus och Röcklingers handelsträdgård för florist/trädgårdsutbildningen.
Smala ämnen
Hälften av de tre åren kommer eleverna att ha praktik på respektive plats, och endast teorin sker tillsammans med övriga elever på Lövsta.
Eftersom det är ganska smala ämnen är platserna begränsade till bara ett fåtal per ämne.
Vid Kue i Träkumla håller Åsa Johansson på med undervisning i hästhoppning. I dag är det några tvåor som ska ta sig över hindren i sansat tempo, och detta är första ridkursen i utbildningen med inriktning Djur med häst. För en del av eleverna är hästryggen en helt ny upplevelse, och Åsa är noga med de muntliga instruktionerna från ena hörnet av hallen.
- Ner med hälarna!
Lövsta hyr in sig på gården och hästarna vid Kue i Träkumla. I den mån det går försöker eleverna byta häst så att de får mer vana, men för Jesper Larsson finns inte så många alternativ då han är för lång för de flesta hästarna.
Ny på hästryggen
Jesper kommer från en gård utan djur. Han är ny på hästryggen och gillar det.
- Det är roligast med hoppningen, fast allt är ganska svårt, och det är mycket att tänka på samtidigt, som att hitta balansen i hälarna till exempel.
På Lövsta sitter Hedvig Hägg ensam i en skolsal i växthusbyggnaden och tittar ner i en bok. Hon är enda trean på programmet med inriktning trädgård. Hon läser med naturvetenskaplig profil och sitter just nu och pluggar inför ett prov.
- Jag håller egentligen på med snittblommor nu, fast jag tog en stund och passade på att läsa inför provet i samhällskunskap, säger hon.
Eftersom Hedvig är enda eleven i trean med den här inriktningen så får hon läsa tillsammans med tvåorna som är fler. Fast det gör inget tycker hon.
Medelhavsväxter
Utanför klassrummet är det varmt. Med hjälp av en nyinstallerad pelletsanläggning för gården hålls värmen på en lämplig nivå för de olika växterna i växthuset. Fast i rummet med medelhavsväxter har man kompletterat med en värmefläkt.
På Lövsta undervisas lantbrukseleverna i både ekologiskt och konventionellt lantbruk. Mjölkproduktionen på gården är ekologisk och ger bra avkastning, säger Jörgen Olsson.
Samtidigt tycker han det är nödvändigt för eleverna att lära sig det konventionella lantbruket med konstgödsel och bekämpningsmedel, eftersom det är på konventionellt vis de flesta lantbruk drivs.
- Mjölkproduktionen är ekologisk, men grisproduktionen är konventionell eftersom våra svinstallar inte går att ställa om till ekologiskt. Det skulle helt enkelt bli en alldeles för dyr produktion, säger Jörgen Olsson.
Förutom kor och grisar har Lövsta ett gäng pälsfår och en omfattande växtodling där mer än hälften är ekologisk, med inriktning på foderproduktion till djuren.
Något som är svårt att få in i undervisningen, enligt Jörgen Olsson, är ekonomibiten.
- Ungdomarna är inte riktigt mogna för ekonomistudier och har svårt att ta till sig informationen. Vi försöker.
- Eleverna får lära sig om EU-stöd och hur stödsystemen fungerar. Men vi går inte in något djupare på det, eftersom reglerna ständigt förändras.
Tufft för gymnasierna
Sammanlagt blir det 100 timmar av de 2 500 som läggs på ekonomistudier, i form av kurserna Småföretagarna och Projekt och företagande.
Ser man några år framåt i tiden kommer det bli tufft, inte bara för Lövsta, utan också för resterande gymnasieskolor då elevantalet förväntas minska med 18 procent till år 2012, enligt en rapport från barn- och utbildningsförvaltningen.
För att klara det minskade elevantalet satsar Lövsta därför på fler vuxenkurser. I dagsläget finns två vuxenkurser: Grundläggande jordbruk, 30 veckor, och Trädgård fortsättningskurs, 20 veckor. I höst hoppas de även kunna hålla en fårkurs på kvällstid.
- Jag tror ju på Lövsta. Arbetsmarknaden är bra för lantbruksarbetare. Vi kan ju nästan garantera eleverna jobb efter avslutad utbildning, säger Jörgen Olsson.
Källa: Drift 2010-2012 strategisk plan och budget, barn- och utbildningsförvaltningen Gotlands kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!