Hoppas på förlikning med luftfartsverket

Gotlands flyghistoriska förening, Goff, har inte gett upp när det gäller flygmuseet, trots hot om vräkning och att man kommer att kallas inför tingsrätten.
­ Vårt budskap är, sälj byggnaderna till föreningen. Men då blir svaret från luftfartsverket nej, men ni har dock rätt att vara med vid ett anbudsförfarande. Men då blir det marknadspriser som gäller.

Gotland2002-09-25 04:00
Det säger Stefan Olofsson, chef för Gotlands flygmuseum och kassör i föreningen Goff. Anledningen till att luftfartsverket vid Visby flygplats vill vräka föreningen från den gamla stationsbyggnaden och tillhörande hangar, där flera av museets flygplan finns, är att föreningen ligger rejält efter med hyran. Trots upprepade krav har verket inte fått in hyror på sammanlagt cirka 170 000 kronor.
<span class=MR>Lfv vill sälja</span>
Samtidigt vill luftfartsverket sälja byggnaderna till en intressent. Men inte till den flyghistoriska föreningen. I april erbjöd sig föreningen att betala enligt en femton månaders avbetalningsplan. Men också detta tackade luftfartsverket nej till.
­ Vi hävdar vår rätt att vara kvar i lokalerna och erbjöd den här lösningen som man sa nej till. Man vill på luftfartsverket lokalt inte lyssna på oss, säger Stefan Olofsson.
­ Vi anser det viktigt att bevara museet och även från centralt håll är man intresserade av att ha kvar museet. Men luftfartsverket tycks vilja ha bort all flygmuseiverksamhet i hela landet, säger föreningens nyblivne ordförande Göran Öhlund.
Nu hoppas man på en förlikning, att det inte skall behövas ett domstolsutslag på att föreningen och alla inventarier (alla flygplan) skall vräkas från lokalerna som luftfartsverket äger. Man har enligt Stefan Olofsson vissa trumfkort på hand.
­ Flygplanen vi har är deponerade här från flygvapenmuseet i Linköping. Den som har begärt vräkningen ska också transportera bort flygplanen till Linköping. Det är en kostnad på 5-7 miljoner kronor. Det har även talats om skrotning av planen. för fem år sedan låg kostnaden för detta på 200 000 kronor per plan. Men planen är klassade som museiföremål och kan inte skrotas, säger Stefan Olofsson.
Man har också fått en ny ordförande i föreningen, som man hoppas skall hjälpa till att få in bidrag och sponsorstöd. Det är Göran Öhlund från Bunge.
­ Min bakgrund ligger i företagarföreningen i Fårösund. Mitt flygintresse är ringa. Men med mina kontakter hoppas jag kunna hjälpa till att få fram sponsorer och försöka få finansiering från statligt håll. Men just nu hindras vi av tvisten, säger Göran Öhlund.
<span class=MR>Vill köpa byggnaderna</span>
Föreningen vill alltså köpa byggnaderna av luftfartsverket, men inte genom något anbudsförfarande. Enligt Stefan Olofsson har luftfartsverket sålt andra byggnader vid flygplatsen till andra föreningar.
­ En värdering är gjord av båda byggnaderna till 500 000 kronor. Samtidigt har vi kontrollerat hos skattemyndigheten. Det visar sig då att luftfartsverket har angett att detta är kulturbyggnader och man slipper då betala fastighetsskatt, säger Stefan Olofsson.
Kommunen äger marken där bland annat flygmuseet finns och luftfartsverket arrenderar marken. Men kommunen kan inte hindra luftfartsverket att sälja byggnaderna med tomträtt, enligt vad kommunalrådet Hans Klintbom uppger.
­ Det är tråkigt om man inte kan lösa det här. Jag har försökt medla mellan parterna, men det har inte gått. Jag vet att man inom föreningen lagt ner en massa arbete och jag hoppas det kan bli en positiv lösning för föreningen, säger Hans Klintbom.
I går visade flyghistoriska föreningen sitt senaste nyförvärv, en stordator från Arboga, som har använts för test och felsökning av Viggenplanens elektronik (se vidstående artikel). Stordatorn har tagits till museet, trots vräkningshotet.
­Vi var tvungna, eftersom vi sedan lång tid hade ett avtal om detta, säger Stefan Olofsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om