Hönsgödsel blir till biogas
Flera biogasanläggningar planeras på Gotland just nu. Biogas Gotland i Alva skissar på det största projektet.
Magnus Ahlsten och Ilse Hallgren vid Gudings i Alva vill omvandla 10 000 ton avfall per år till biogas.
- Vi kommer att kunna producera två procent av det fordonsbränsle som förbrukas på Gotland, berättar Magnus Ahlsten.
Med ett stort hönseri som ger upphov till 3 000 ton gödsel och en hel del döda höns har Magnus Ahlsten och Ilse Hallgren vid Gudings gård i Alva en bra grund för den biogasanläggning som de planerar. De ska också ska ta emot avfall från andra håll. Det kan vara exempelvis gödsel och matrester, men eftersom det kommer att bli en anläggning som steriliserar avfallet, så ska man också kunna ta emot exempelvis slaktavfall och självdöda djur.
I går var miljöprövningsdelegationen i Alva för att pröva ärendet och i augusti väntas tillståndsbeslutet komma.
- Det här prövas som en "miljöfarlig verksamhet" och det är lite trist att det får den beteckningen för en biogasanläggning följer kretsloppet och återför näringen till marken, säger Magnus Ahlsten.
Återbruk
Biogas bildas när avfallet rötas i syrefri miljö. Den renas och komprimeras sedan så att den kan användas som fordonsbränsle. På Gudings gård kommer man att använda gasen till sina egna fordon, men får man in 10 000 ton avfall så blir det mycket stora volymer.
- Om det går som vi tror kommer vi att producera bränsle motsvarande 1 600 kubikmeter diesel. Det är två procent av det fordonsbränsle som förbrukas på Gotland, berättar Magnus Ahlsten.
Han har redan kontakt med åkerier och taxiföretag som kan tänka sig att tanka fordonen med biogas, men får företaget Biogas Gotland inte avsättning för all gas som bränsle så kan den omvandlas till el som går in på elnätet.
Den restprodukt som blir kvar efter rötningen blir luktfri växtnäring som läggs ut på åkern.
Kritisk
Magnus Ahlsten är intresserad av ny teknik och miljöfrågor och han tror helhjärtat på biogas. Det är en ganska ny produkt, men eftersom den tar hand om allt avfall och återför växtnäringen till åkern, tror han att den har framtiden för sig.
Biogas Gotland hoppades att tillstånden skulle vara klara i våras och att anläggningen skulle kunna byggas under sommaren, men handläggningen har dragit ut på tiden.
Nu siktar man i stället in sig på att få igång produktionen till nästa sommar.
Magnus Ahlsten är kritisk till länsstyrelsens långsamma handläggning.
- Det är tungt med alla tillstånd. Det kommer att ta tolv månader från det att vi lämnade in ansökan tills vi får veta om vi får bygga.
Kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd måste yttra sig innan anläggningen får tillstånd. Här får nämndens ordförande Mats-Ola Rödén delegation att yttra sig.
- Vi har ingen nämnd under sommaren och vi vill inte sinka processen ytterligare.
Det planeras för flera biogasanläggningar på Gotland, men detta är den anläggning som är störst och som ligger närmast beslut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!