Hönseldning upprör värmeverkets grannar
Visby Energi AB:s ansökan om att permanenta eldning med höns, träspill och hästgödsel, upprör grannarna, som menar att det kommer medföra dålig lukt och på sikt kanske även sänka värdet på deras bostadsrätter.
Årligen räknar Visby Energi med att elda cirka 400 ton döda höns och 5 000 kubikmeter hästgödsel, samt 4 000 till 5 000 ton returträ, så som byggspill, rivningsmaterial och emballage, från Gotland.
Returträet störst
- Den grejen som har fått mest uppmärksamhet är att vi ska elda med höns, men det är en bigrej. Den stora produktionen som vi vill ha in är returträet, alltså trä som redan varit i omlopp, säger Leif Pettersson, Visby Energi.
Vid tisdagens samråd fanns en handfull representanter från bostadsrättsföreningen Skäran, som i egenskap av grannar till värmeverket anser att lukt, buller och ljus redan stör.
- Vissa tider på dygnet och året måste du hålla andan då du går förbi, så kväljande är lukten. Hur blir det när ni börjar elda med djurkroppar? Jag tror inte ett dugg på att ni inte kommer att lagra där. Vi ser de stora flishögarna som växer och växer och ju högre flishögarna blir desto mer sprids lukterna, säger Leif Berglund, från bostadsrättsföreningen Skäran.
Värnar miljön
- Vi har den visionen att ni ska inte märka av varken hästgödsel eller höns, säger Leif Pettersson.
Eldning med höns är en fråga som drivits av öns fjäderfäindustri och på plats, som representant för dessa, fanns Rolf Gardell.
- Jag är mycket för miljön, vi gasar hönsen i våra anläggningar och i värsta fall fraktas de till Danmark, där det omvandlas till ett bränsle, som i värsta fall transporteras tillbaka till Cementa i Slite. Jag tycker att det är fel att importera olja från Saudiarabien och köra med lastbilar, då är det bättre att använda energin som vi har på Gotland.
Värmeverkets grannar menade dock att det snarare handlade om ekonomi, något som Rolf Gardell motsatte sig.
- Vi har inte pratat om pengar, det här är av ideologiska skäl.
Grannarna, som redan känner sig störda av verksamheten, är dessutom oroliga för att den utökade eldningen på sikt ska sänka värdet på deras bostadsrätter.
- Bara för att det gör den allmänna miljön bättre ska den enskildes miljö inte försämras, säger Leif Berglund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!