- Det är roligt att så många ställt upp med att visa kläderna och berätta om hur just deras bröllop gick till, säger initiativtagare Ingmarie Tellström.
Utställningen "Ett ståtligt bröllop" har blivit möjlig tackvare att boende i socknarna på Sudret lånat ut sina och släktens brudkläder, foton och andra personliga minnen och föremål som varit med vid bröllopen.
På utställningen visas 15 brudklänningar från alla decennier under 1900-talet och fram till 2007, tillsammans med foton från bröllopen och festerna efteråt. Målet med utställningen är att dokumentera hur bröllopen gick till och hur de förändrats under åren.
Fyra generationer
Från Västergårde i Fide kommer fyra generationers vackra brudklänningar under 1900-talet. Den äldsta från Hjalmar och Vilhemina Jakobssons bröllop i Öja kyrka 1912, en på sin tid modern klänning eftersom den var vit. På bröllopsfotot lyser bruden bland de i övrigt svart- och högtidsklädda gästerna och brudgummen.
Knäkort brudklänning och en brudgum klädd tidstypiskt med myggjagare, nylonskjorta och kavaj var klädseln som gällde när Sten och Gunilla Andersson gifte sig i Klinte kyrka 1966. Även deras bröllopskläder finns nu att beskåda.
Med på utställningen finns också en konfirmationsklänning från 1904 och en tidig modell över hur äldre tiders bruddräkten såg ut, efter beskrivning från 1840-talet.
Ofta var det den svarta konfirmationsklänningen som återanvändes vid bröllopet.
Dräkten smyckades rikligt, bland annat med tygblommor och sidenband runt midjan. Innan myrtenkronan började användas utformade prästfrun brudens krans till håret, en krans som ofta bestod av tyg och band.
När Rune och Margit Nilssons gifte sig i Eke kyrka, 1955, filmades hela bröllopet och i Bottarvegården visas nu filmen som lånats över sommaren.
Viktiga källor
Intervjuer med personer som deltagit i bröllopen, gamla referat i tidningar och gotländska folklivsforskares dokumentationer, har varit viktiga källor när Ingmarie Tellström samlat in information inför utställningen. Suderbröllop.
Utställningen "Ett ståtligt bröllop" i Bottarvegården har lånat titeln från en rubrik på ett bröllopsreferat i Gotlänningen 1910, om ett bröllop i Vamlingbo.
I texten beskrivs hur 14 fullastade skjutsar med gäster gick till bröllopet, där beskrivs bruttbondens tal, spelmännens musik och skaffarfolkets viktiga insatser för festen. Det storslagna bröllopet slutade som sig bör med brudvisning, skott, salut, hurrarop och fyrverkerier.
- Här finns allt med som beskriver hur ett gotländskt stort bröllop gick till, det är egentligen bara gotlansdrickan som inte nämns i texten, säger Ingmarie Tellström.