Hon värnar vårt växande kulturarv
Denna vecka samlar inventerare från Pom, programmet för odlad mångfald, in gamla trädgårdsväxter på Gotland. De ska bevaras på Alnarp i Skåne. Men också Botan ska odla insamlade växter.
Fröodling. Lena Nygårds trädgårdsmålla används som spenat och sätter rikligt med dekorativa frön. Foto: Tobias Wallström
Foto: Tobias Wallström
Lena Nygårds, halvårsboende i Storungs respektive Stockholm, är engagerad i Sesam, projektledare vid Pom och kulturvetare vid Riksantikvarieämbetet. Hon har författat en rad skrifter kring nyttoodlingens historia och de senaste åren arbetat med kunskapsutveckling kring historiska trädgårdar i flera kulturreservat, bland andra Norrbys i Väte. Hon tog också initiativet till "Guldärtan" som delas ut till personer som värnat växter.
250 sorter
Dessutom odlar hon en hel del av de fröer som samlats in från hela landet.
- Omkring 250 olika sorter kom in, och vi fick liv i ungefär hälften, berättar Lena Nygårds. Hemma vid Raukudd växer grönsaker som sedan länge försvunnit ur det kommersiella sortimentet med dess krav på rationella sorter. Redan skördade baljväxter radas upp på trädgårdsbordet.
I grönsakslandet finns sådant som gulböna från Östergarn, Henry Persons rova, vitkål Säfstaholm - den plattrunda typ som återfinns 1600-talets stilleben, och röd bryssel - och grönkål som inte angripits av kålfjärilen lika mycket som de gröna sorterna.
Bland de torkade bönorna finns några sorter från Gotland. Bland de ärtor har torkats för sådd finns Pilusker, en gråärt från Dalarna som använts som foder både till folk och fä.
- Vi har inte fått in en enda ärta från Gotland, så jag efterlyser sådana, vädjar Lena.
Insamling på ön
Förutom "fröuppropet" samlas plantor från olika växtslag in. Denna vecka kommer Linnea Oskarsson från perennuppropet, Karin Persson från lök- och knöluppropet och Katarina Wedelsbäck Bladh från träd- och buskuppropet att besöka personer på ön som anmält att de har gamla växter. Plantor kommer att tas till odling i Alnarps nationella samlingar.
Det är också klart att växter som samlats in på Gotland kommer att odlas i Botan i ett lokalt klonarkiv.
- Det går bra att höra av sig till mig under veckan, på telefon 0702-619219, om man har kvar en växt sen före 1940, och kan berätta något om den, säger Lena Nygårds.
Provsmakning
Hon ska även bidra med den kulturhistoriska delen i en bok om gamla svenska lantsorter av köksväxter. Allt ska odlas, provsmakas, beskrivas och dokumenteras.
- Jag bjöd in två kockar till provsmakning av 20 sorters bönor, nu uppförökas den godaste till handeln, berättar Lena.
Gamla lokala sorter varierar i egenskaper. En kålrot kan vara godast till råkost, en annan sort är utmärkt till mos.
En lök som Lena tror kan få en renässans är "potatislöken" som bildar många mindre lökar och kan lagras varmt i ett par år utan att bli dålig.
- Eftersom fritidsodlandet tagit fart igen tror jag att de gamla sorterna som mognar under längre tid har en framtid, menar Lena Nygårds.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!