Hon vann fint matpris för sina burkar

Hon har gått från grisuppfödning till inlagda görnsaker och samarbetar idag med kocklandslaget. Inläggningarna gör hon på beställning i Lövstas provkök.

Pia Lindvall fick Kulinariska Gotlands pris, 2014.

Pia Lindvall fick Kulinariska Gotlands pris, 2014.

Foto: Krister Nordin

Gotland2014-12-09 18:10

Pia Lindvall får Kulinariska Gotlands pris 2014. Hon får priset för att hon "...på ett lekfullt och föredömligt sätt förädlar dom gotländska råvarorna utan tillsatser och därigenom tar Gotland till nya Breddgrader", som det står i nomineringen. Hon driver sedan 2006 företaget Gutö delikatesser.

– Jag är helt överväldigad, säger Pia Lindvall när hon står med en stor blomsterbukett i famnen precis efter prisutdelningen.

– Diplomet får jag sätta upp i köket, säger hon med ett skratt.

Det är också hemma i köket i Ekeby, som recepten till hennes inlagda grönsaker kommer till. Provsmakar gör maken.

– Jag står hemma i köket och kokar och kokar. Då behövs det någon som kan säga att "nej, nu är du helt ute och cyklar", säger Pia Lindvall.

Råvarorna kommer från Gotland, men burkarna med picklade lökar, tomatchutney och buffémorot ska ut i världen.

– Just nu har jag fokus på att komma ut i världen. Jag gör affärer med Finland, Norge och Schweiz, berättar hon.

Jessica Ahlberg är ordförande i Kulinariska Gotland och hon förklarar att styrelsen var eniga om beslutet att ge Pia Lindvall årets pris. Hon berömmer Pias sätt att föra ut gotländska produkter utanför ön.

– Hon syns mycket på marknader utanför Gotland och det marknadsför ön, säger Jessica Ahlberg.

Priset ser Pia Lindvall som en uppmuntran för framtida satsningar.

– Om man får en sådan här dunk i ryggen, så känns det ju fantastiskt. Det ser alltid bra ut att man har vunnit priser, säger hon.

Tidigare års vinnare

2000 – Hotell- och restaurangskolan, Tina Oldenburg och Paul Bergström

2001 – Stora Tollby Gård, Ann och Sten Wikström

2002 – Katthammarsviks rökeri, Kjell-Arne Jakobsson

2003 – Häftings Gårdsmejeri, Maria Uhlén och Eric Gardell

2004 – Tryffeldoktorand Christina Wedén

2005 – Tommy Lundberg, Radio Gotland

2006 – Labans Kvarn, Laban Bergström

2007 – Wisby Ost, familjen Gustafsson

2008 – Ica Torgkassen, Leif Pettersson

2009 – Gotlands bryggeri, Johan Spendrup och Magnus Tedenmyr

2010 – Ejmunds Gård, Maud och Odd Norman

2011 – Susanne Grefberg

2012 – Restaurang Gotland

2013 – Stenhuse Gård, Tomas Pettersson

Tidigare års vinnare

2000 – Hotell- och restaurangskolan, Tina Oldenburg och Paul Bergström

2001 – Stora Tollby Gård, Ann och Sten Wikström

2002 – Katthammarsviks rökeri, Kjell-Arne Jakobsson

2003 – Häftings Gårdsmejeri, Maria Uhlén och Eric Gardell

2004 – Tryffeldoktorand Christina Wedén

2005 – Tommy Lundberg, Radio Gotland

2006 – Labans Kvarn, Laban Bergström

2007 – Wisby Ost, familjen Gustafsson

2008 – Ica Torgkassen, Leif Pettersson

2009 – Gotlands bryggeri, Johan Spendrup och Magnus Tedenmyr

2010 – Ejmunds Gård, Maud och Odd Norman

2011 – Susanne Grefberg

2012 – Restaurang Gotland

2013 – Stenhuse Gård, Tomas Pettersson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om