Hon tar ut svängarna

Foto: JOHAN GUNSÉUS

Gotland2012-07-02 04:00


Hur gick debuten i Almedalen i fjol?
Jag var ny som språkrör, så det var intressant och lärorikt. Mediacirkusen var svår att förhålla sig till. Det blir lättare i år, nu har jag en bild av hur medierna ska hanteras.


I år får du inte sällskap av Gustav Fridolin som är barnledig.
Nej. Vi ska försöka ansvara för Almedalen vartannat år. Det tycker jag är bra, för då kan man sätta sin egen prägel över talet.


Hur har Miljöpartiets förändrats med nya språkrör?
Vi har byggt vidare på det gröna konceptet. Partiet har pekat ut två huvuduppgifter, dels att utveckla arbetet med klimat och miljö, men även att bli tydligare i de tyngre ekonomiska frågorna. En sådan är utbildningen, som vi tog upp i Almedalen i fjol.


Hur ser partiet på de små högskolornas framtid?
Vi har kritiserat utbildningsdepartementet för den reform som omfördelat medel och tvingat små och medelstora högskolor till samarbete med större för att klara ekonomin. Man har inte sett de mervärden som många av de små högskolorna har i form av lokalt samarbete. Fast jag har inte uppfattat samarbetet Gotland-Uppsala som framtvingat.


Du disputerade i april och blev juris doktor i miljörätt. Tror du mer på rollen som politiker än som miljöjurist?
Det är två olika saker. Jurist är mitt yrke. Heltidspolitiker kommer jag inte att vara hela livet, men det är bra att få vara med där lagarna stiftas.


Kalkbrytningen på norra Gotland är en fråga där två riksintressen kolliderat. Hur ser du på den?
Jag ska åka dit och titta nu när jag är på Gotland. Sverige har haft några regeländringar som gjort att skyddet för den biologiska mångfalden inte väger tillräckligt tungt i dagens lagstiftning.


Vilket väger tyngst i färjefrågan, miljön eller standarden?
Det behöver inte vara någon motsättning. Ställer man rätt krav i nästa upphandling kan man få moderna och mer miljövänliga färjor. Sedan kan snabbfärjorna behöva kompletteras med långsammare trafik.


Partiet har kritiserat försvaret för att inkräkta på vindkraftens intressen?
Flygvapnet kräver oacceptabelt stora ytor kring flygplatserna. I andra länder, på Sicilien i Italien till exempel, har man klarat samverkan mellan flyget och vindkraften, det borde gå i Sverige också.


Hur är det med Miljöpartiet och reseavdraget. Vill ni slopa det?
Det är orimligt att ta bort det i glesbygd, där det fyller sin funktion. Men de flesta avdragen görs av bilister utanför de tre storstadsområdena. De har tillgång till kollektivtrafik, och vi vill styra dem att använda den.

Åsa Romson.

Fyller 41 den 22 mars.

Blev 1993 ledamot av Grön Ungdoms förbundsstyrelse, och var i slutet av 1990-talet ledamot av Miljöpartiets styrelse. 2002-2010 ledamot av Stockholms kommunfullmäktige, varav tre år som gruppledare. Riksdagsledamot sedan 2006 och sedan 21 maj 2011 språkrör för Miljöpartiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om