Det kommunala bostadsbolaget Gotlandshem höjde hyrorna över rikssnittet i fjol, det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).
Under förra året inleddes förhandlingarna mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen med att Gotlandshem yrkade på en höjning med 9,95 procent. Efter förhandlingen landade höjningen på 4,9 procent, vilket är högre än rikssnittet som låg på 4,1 procent för hyresrätter. Det är enligt SCB den största hyresförändringen på nästan 30 år.
– De tio senaste åren har hyresförändringarna legat på mellan 0,8 och 2,2 procent, säger Åsa Törlén som arbetar med hyresstatistik på SCB.
Storstäderna har generellt sett högre hyror än mindre kommuner. För att hyra en trea i Stockholm behöver man nu i genomsnitt betala 8 889 kronor i månaden, enligt SCB:s uträkningar. I de mindre kommunerna, med färre än 75 000 invånare, kostar det drygt 7 280 kronor i månaden.
I år går Gotlandshem in i förhandlingarna med Hyresgästföreningen med ett yrkande på att hyrorna ska höjas med 17,53 procent för samtliga bostäder. Enligt Gotlandshem har kostnadsutvecklingen i samhället drabbat bolaget stort, de menar att tidigare hyreshöjningar inte alls kompenserat för detta.
– Vi resonerar inte riktigt likadant, säger Susanne Davidsson, förhandlare på Hyresgästföreningen på Gotland och fortsätter:
– Från 2020 har Gotlandshems hyreshöjningar hamnat över rikssnittet. De har inte haft en sämre kostnadsutveckling än andra.
Enligt henne är det vanskligt att jämföra hyror mellan länen.
– Markpriserna är dyrare i Stockholm och nyproduktion är dyrare där.
Samtidigt är löneläget betydligt lägre på Gotland än i Stockholm.
Hon menar att fastighetsägare generellt gör ungefär 20 procent i vinst per hyreskrona.
– Gotlandshems resultat från 2022 visade en vinst på 50 miljoner kronor, det ska användas till underhåll men underhållet har de skurit ned på jättemycket, säger hon.
Även året innan, 2021, gjorde Gotlandshem en rejäl vinst med ett resultat på över 25 miljoner kronor.
Att styrräntan har gått upp påverkar bolagets kostnader för lån men inte de lån med fast ränta.
– Jag frågade Gotlandshems vd om de ska lägga om alla lån i år och fick svaret att de inte ska det. Lägger du inte om dina lån så påverkas de inte av räntehöjningar, säger Susanne Davidsson.
Att hyran ska höjas bara för att räntorna stiger tycker hon inte är en självklarhet.
– När räntorna sänktes fick hyresgästerna inte igen pengar. Det är lite "ge och ta", alla har det jättetufft nu. Hyresgästerna har heller inte sett sitt elprisstöd – men det har kommit direkt i fickorna på de som har hus, säger hon.
Förhandlingarna kommer att utgå från den allmänna kostnadsutvecklingen, fastighetsägarens förutsättningar samt hyresgästernas intressen. Det innebär att hänsyn kommer tas till både hyresgästens och fastighetsägarens förutsättningar. Detta genom att väga fastighetsägarens lokala förutsättningar och hyresgästernas intressen i de kommande förhandlingarna. De två perspektiven finns inte med i Gotlandshems yrkande utan kommer att utgöra en viktig del av årets förhandling.
De första mötena mellan parterna kommer att påbörjas under vecka 41. Susanne Davidsson kan inte spekulera i var de kommer att landa.
– Men jag kan säga att jag ser inte att vi ska landa i närheten av Gotlandshems yrkande. Definitivt inte i närheten av 17,53 procent, säger hon.