Hon kan tyda hästens språk
Carina Carlsson var en av Sveriges första hästmassörer. Det var 1993 och hon bemöttes ofta med stor skepsis.Det var då. I dag är massage en av de mest populära friskvårdsbehandlingarna på hästar och används vid de flesta tävlingsbanor. Men även av andra.I lördags var Carina Carlsson på Gotland för att ge en grundkurs i hästmassage till gotländska hästägare.
Hästar och hundar
- Alla hästar gillar massage, men har de spänningar så kan det naturligtvis göra ont. Det gäller att respektera hästens signaler och anpassa massagen efter det. Man måste lära sig att tyda hästens kroppsspråk för att bli en bra massör, säger Carina Carlsson.
Hon utbildade sig först till massör för människor och började arbeta med det 1989. Så gick hon en kurs i häst- och hundmassage och har arbetat med detta sedan 1993.
Under åtta år var hon lärare på Axelsons Animal Massage School i Stockholm där hon utbildade professionella häst- och hundmassörer.
Omedelbar respons
Nu ger hon kurser i egen regi, ofta till hästägare som vill massera sina egna hästar, kanske som ett komplement till behandling av en massör.
- Jag tycker att det är lättare att massera hästar än människor, säger Carina Carlsson. Många tror att det krävs värsta muskelstyrkan för att kunna massera en häst, men så är det inte. Hästar är känsliga och ger omedelbar respons och massage handlar mycket om teknik. Jag använder hela kroppen för att få den tyngd som behövs när jag trycker och töjer i hästens muskler.
Ett beröringsspråk
Hon säger att man direkt märker på hästen om man gör rätt. Och en häst som tycker det är skönt med massage visar det genom att trycka sig mot massören och på så sätt tala om att den vill ha mer.
Bakom lördagens kurs i hästmassage stod Suderbys ridklubb. Tolv hästägare deltog, samtliga kvinnor. Här fanns allt från dressyrryttare till dem som håller på med trav, körning och westernridning.
- Hur hästen används påverkar var i kroppen hästen får spänningar eller andra muskelproblem. En hopphäst får lättare ont i vissa muskler, en galopphäst i andra.
Massage är ett beröringsspråk, kanske det äldsta i världen. Redan de gamla grekerna gav hästar och hundar massage och i det forntida Egypten hade veterinärerna assistenter som masserade djuren. Men det är först på senare år som djurmassage fått ett bredare genomslag i Sverige.
Ingela Wahlgren, som rider dressyr, var en av deltagarna på kursen i lördags.
Teori och praktik
- Jag gör det här för att komma hästen lite närmare. Allt man kan lära sig som man kan tillämpa i kontakten med sin häst tycker jag är bra. Dessutom är ju massage ett sätt att förebygga skador och spänningar, säger hon.
Under kursen varvades teori med praktik. Carina Carlsson gick bland annat igenom djurmassagens historia och bakgrund, hästens muskler och hur man palperar, alltså känner igenom musklerna för att undersöka om det är spänt eller på annat sätt känns att hästen inte belastar jämnt.
- Ni kan palpera genom att glida med fingrarna längs med muskelfibrerna och sedan tvärs över dem. Då lär man känna hästens muskulatur och upptäcka när det är något som behöver behandlas.
Människokontakt
Massage och akupressur kan utveckla hästens muskelbalans så att hästen blir snabbare och starkare, att rörelsen blir optimal.
- Dessutom ökar den kontakten mellan häst och människa. Uppmärksamheten gör hästen gott och den häst som du gett massage glömmer dig inte i första taget, förklarar Carina Carlsson.
Hur ofta en häst behöver massage beror på hur hästen används.Tävlande trav- och galopphästar kanske behöver det två, tre gånger i veckan medan det för vanliga fritidsridhästar kan räcka med varannan, var tredje vecka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!