Varje år sedan 2000 deltar barn över hela världen i utbildningsprogrammet för barns rättigheter och demokrati. Världsomröstningen där vinnaren av "Barnens Nobelpris" utses är en del av programmet.
I år deltar gotländska barn från Fårösundsskolan, Västerhejde skola, Malmaskolan, Eskelhem skola, Kräklingbo skola, Atheneskolan Fardhem, Klinteskolan, Solberga skola och särskola, Gråboskolan, Garda skola, Dalhems skola, Sanda skola, Demokrati för barns framtid, S:t Hansskolan och Öja skola.
Årets kandidater är den pakistanska flickan Malala Yousafzai, som sköts av talibaner för sin kamp för flickors rätt till utbildning. Hon nomineras tillsammans med John Wood från USA, vars 15-åriga arbete har gett miljontals barn i tio länder tillgång till bibliotek och skolgång, samt Indira Ranamagar, för hennes 20-åriga kamp för barn till fångar i Nepal. Kandidaterna har utsetts av en jury med barn från 15 länder.
Alla tre priskandidaterna hedras vid prisceremonin på Gripsholms slott i oktober, då barnen får hjälp av drottning Silvia att dela ut priserna. I år går prissumman, 700 000 kronor, till att stötta barn till fångar samt kampen för alla barns rätt till att gå i skolan, särskilt flickor.
Mer om kandidaterna:
Malala Yousafzai nomineras för sin modiga och farliga kamp för flickors rätt till utbildning. Malala började tala öppet om flickors rättigheter vid elva års ålder, när talibanerna förbjöd flickor att gå i skolan i Swat-dalen i Pakistan. Malala vägrade lyda dem och fortsatte att gå till skolan. Hon hotades till livet och var tvungen att hålla sig gömd i perioder. Till slut sköts hon, 15 år gammal, av talibaner när hon var på väg hem från skolan, och var nära döden. Men Malala överlevde. Talibanerna trodde att de kunde tysta Malala genom att döda henne. Istället gav de henne en ännu starkare röst, som nu hörs över hela världen. Malala är fast besluten att fortsätta sin kamp för alla barns rätt till utbildning. Hon menar att utbildning är framtiden, och att ett barn, en lärare en bok och en penna kan förändra världen. Hon har en egen fond, Malala-fonden, som ska hjälpa flickor att få gå i skolan.
John Wood nomineras för sin 15-åriga kamp för barns rätt till utbildning. John hoppade av chefsjobbet på företaget Microsoft för att uppfylla sin dröm: Att bekämpa fattigdom genom att ge barn över hela världen möjlighet att gå i skolan. John menar att när barn kan läsa och skriva kan de bättre skydda sig mot övergrepp, människohandel och slaveri, och kan kräva respekt för sina rättigheter. John och hans organisation Room to Read har byggt nära 1 700 skolor och över 15 000 skolbibliotek i några av världens fattigaste länder. De har publicerat 874 barnböcker på lokala språk och spridit över tio miljoner böcker till fattiga barn som aldrig tidigare har haft tillgång till böcker. John och Room to Read satsar särskilt på flickors utbildning och har hjälpt över 20 000 fattiga flickor att kunna gå kvar i skolan och att få ett bättre liv. Room to Read arbetar i Bangladesh, Kambodja, Indien, Laos, Nepal, Sydafrika, Sri Lanka, Vietnam, Zambia, samt Tanzania, och har nått 7,8 miljoner barn!
Indira Ranamagar nomineras för sin 20-åriga kamp för fångars barn i Nepal. Indira växte upp som mycket fattig flicka och fick kämpa länge för att få gå i skolan. Redan när hon var liten visste hon att hon ville hjälpa andra som också hade det svårt. Indira har byggt upp organisationen Prisoners Assistance Nepal (PA), som räddat över tusen barn ur trånga och smutsiga fängelser. Barnen hamnar där för att deras föräldrar blivit dömda till fängelse och ingen annan kan ta hand om dem. När Indira räddar barnen kommer de till något av de tre barnhem som PA har. De får utbildning och en trygg uppväxt. De får också lära sig att sköta jordbruk och ta hand om djur. På barnhemmet Jankuri finns en skola dit även barn från byarna omkring välkomna. Indira påverkar politiker och myndigheter att göra fängelserna mänskligare. Många fångar kommer från mycket fattiga familjer. Indira och PA lär dem läsa och skriva. Då de klarar de sig bättre när de kommer ut ur fängelset och kan ta hand om sina barn bättre.
Källa: World’s Children’s Prize