Hon fick Emerichstipendiet

2014 års Emerichstipendium gick i år till Sofia Hellenberg. - Det är så himla kul att vara engagerad, berättade Sofia på Förintelsens minnesdag.

Kerstin Blomberg delade ut stipendiet till 23-åriga Sofia Hellenberg som varit engagerad i Rädda Barnen på Gotland sedan hon var 14 år.

Kerstin Blomberg delade ut stipendiet till 23-åriga Sofia Hellenberg som varit engagerad i Rädda Barnen på Gotland sedan hon var 14 år.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2014-01-27 20:38

Vid Förintelsens minnesdag på Almedalsbiblioteket delades Emerichstipendiet ut för femte året i rad.

Kerstin Blomberg delade ut stipendiet till 23-åriga Sofia Hellenberg som varit engagerad i Rädda Barnen på Gotland sedan hon var 14 år.

- Hon är en härlig tjej med ett stort hjärta och ett stort engagemang som har ett stort leende och är en god förebild för många ungdomar, sa Kerstin Blomberg.

Sofia Hellenberg studerar just nu till sjuksköterska i Uppsala. I höstas gjorde Sofia praktik tillsammans med en väninna på ett sjukhus i Vietnam i tre månader.

Åkte till Filippinerna
- De hade 14 dagars ledigt innan de skulle åka hem igen, men istället för att vara lediga åkte de över till Filippinerna och hjälpte till i katastrofen där, berättar Kerstin Blomberg.

- Det är så himla kul att vara engagerad, strålar Sofia Hellenberg. Jag träffar många drivande och inspirerande människor och så får jag göra det jag brinner allra mest för!

På kvällens program stod även ett föredrag av Jan Selling, som är forskare vid Hugo Valentin-Centrum vid Uppsala universitet. Han föreläste om "antiziganism och minnet av Förintelsens romska offer".

Mamma blev tvångssteriliserad
Därefter föreläste Soraya Post under temat "Romer igår och idag- 500 år av antiziganism". Hon är internationellt språkrör för romer och har ofta hörts och synts i debatten om registreringen av romer hos polisen. Soraya Post vill ge antiziganismen ett ansikte säger hon. Hennes egen mamma blev tvångssteriliserad på 1950-talet och hon tillhör själv en av de romer som blivit registrerad i polisens register.

- Om jag är riktigt krass så har den romska förintelsen aldrig tagit slut. Man pratar om förintelsen som om den vore över. Men det är den tyvärr inte. Den fortsätter dag in och dag ut.

"Väldigt häftigt"
Moa och Elin Ahlström från Roma har romska rötter. På minnesdagen uppträdde de på Almedalsbiblioteket inför en fullsatt hörsal.

Klädda i romska kläder bjöd de på underhållning med sånger på romani.

- Jag har haft romska kläder på stan. Det kändes väldigt häftigt faktiskt. Det finns ju inte så många romer på Gotland. Det är klart att folk tittar, men det gör ingenting, berättar Moa Ahlström.

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård invigde och avslutade minnesdagen på Almedalsbiblioteket.

Juryn består förutom av Kerstin Blomberg av Emerich Roth och delas ut till en yngre gotländsk person som arbetar för medmänsklighet i Emerich Roths anda. Priset består av

3 000 kronor, diplom och blommor. Kerstin Blomberg har instiftat stipendiet sedan hon fick 25 000 kronor av två privatpersoner på sin 60-årsdag. Pengarna skulle gå till något som hade med Emerichfonden att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om