Stipendiet Framtidsdraken delas i år ut för första gången och är ett samarbete mellan Sveriges krögare och Dagens Nyheters Gulddrake. Det delas ut till två elever inom kock- och serveringsutbildningar i Sverige som utmärkt sig både akademiskt och praktiskt. En av de två som i år fick stipendiet är Penda Thomsson som studerar tredje året på Wisbygymnasiets restaurang- och bageriutbildning.
– Det känns jättekul. Det var ingenting jag alls hade förväntat mig, så när jag fick reda på det i tisdags visste jag inte alls vad jag skulle säga. Det här betyder väldigt mycket, och jag är oerhört tacksam och glad, säger Penda Thomsson med ett stort leende.
I motiveringen står det att mottagarna av stipendiet har en tydlig idé om vart de vill nå med sina studier, varför tror du att just du valdes ut?
– Jag vill mycket i den här branschen och jag brinner för det jag gör. Jag vill ut och jobba med det här direkt efter utbildningen, och så småningom vill jag vara med och tävla i Årets kock.
– Jag älskar att laga mat, och jag blir så glad när jag får laga mat till gästerna och de tycker att det är gott. Jag har hållit på med det här sedan jag var barn.
På måndag åker Penda Thomsson till Stockholm för att närvara vid prisutdelningen för Framtidsdraken. I stipendiet ingår sedan att hon får besöka några av de restauranger som i år prisats med en Gulddrake för att se hur de arbetar.
– Det ska bli väldigt spännande och jag tror att jag kommer att ha nytta av det i mitt framtida yrkesliv.