Kattis Wöllner och Thomas Sundström gör det igen. Dancing on the Ringmur 2.0 har murar som tema, liksom förra året. I första upplagan var det murarna mellan nationerna som var i fokus – i år är det murarna mellan generationer.
– Det blir färre dansare, men dans på en högre nivå, säger Thomas Sundström, teaterchef på Länsteatern.
Ensam gotlänning
De fem dansarna i föreställningen är Kattis Wöllner, Linnea Elffors (för övrigt den enda gotlänningen), David Muhr, AléxNildénAraya och Catharina Allvin.
– Det blir ännu mer vidd i dansen i år och spänna över fler genrer, säger Kattis Wöllner som har sin grund i hip-hop.
En del godbitar från förra året i ny tappning utlovas också.
Förra årets föreställningar blev en succé, enligt Thomas Sudström.
– Vi var helt överraskade över gotlänningarnas vilja att se dans, säger han.
Föreställningen består av dans, videoprojektioner och upplästa texter. Men framförallt är det dansen som ska vara det bärande.
Gamla och unga
Thomas Sundström berättar att upprinnelsen till temat "murar mellan generationer" var en historia han läst om en gammal man på ett äldreboende som led svårt av dödsångest. Istället för att vaka hon mannen satte man honom framför tv och nästa morgon hittades han död framför tv:s som fortfarande stod på. Den bilden av äldrevården, kontra ungdomarnas svårighet att ta sig in på arbetsmarknaden, det är vad årets ringmursdans handlar om.
– Det blir mer av ett allkonstverk i år, säger Thomas Sundström.
Någon fysisk dans på ringmuren blir det inte, däremot mer projiceringar än i förra föreställningen. Intervjuer med gamla människor kommer att visas bakom dansarna, men även dansarna kommer att filmas under föreställningen och ibland visas i närbild på muren.
– Att vara gammal och övergiven, att vara ung och inte bli insläppt. Det känns angeläget, sammanfattar Thomas Sundström Dancing on the Ringmur 2.0.