Hon är ny chef för öns skolor

- Det viktigaste är att ge möjligheter för barnen att lyckas.Så sammanfattar Ann-Chatrin Norrevik sitt uppdrag som Region Gotlands nya skoldirektör.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2011-08-19 04:00

Mycket är nytt när skolorna startar nästa vecka. Ny skollag och nya läroplaner ändrar vardagen i både grundskolan och förskolan.

För Ann-Chatrin Norrevik är det mer nytt än så. Efter mer än 30 år inom skola och barnomsorg i Botkyrka kommun började hon i måndags sitt nya jobb på Gotland. Hon välkomnades med ett tre veckor långt introduktionsprogram och far nu som en skottspole mellan möten med personal, informationsträffar och skolbesök.


Elevhälsan
Under onsdagen hann hon med ett besök på Gråboskolan, samtala med elevhälsan och en visit på Kulturskolan.

- Jag får träffa många direkt, ställa frågor och prata. Det är så jag vill börja, berättar Ann-Chatrin Norrevik som direkt efter intervjun ska vidare till ett möte om IT i skolorna.

Efter de inledande dagarna har hon intrycket av att verksamheten är välorganiserad.

- Jag har mött många engagerade och proffsiga människor.


Återinvigning
Vid skolstarten på tisdag finns Ann-Chatrin Norrevik på plats i Garda, där det även är återinvigning efter branden.

Hur var din egen skolstart?

- Jag började i Näsåkers skola i Ångermanland. På 60-talet fanns det gott om barn där eftersom den stora kraftverksutbyggnaden pågick. Skolan är liten, men finns ännu kvar.

- Matte och historia var roligast. Särskilt matte.

Länge sade Ann-Chatrin Norrevik att hon aldrig skulle lämna Näsåker, men på 1970-talet flyttade hon till Stockholm och Botkyrka. Botkyrka är en mångkulturell kommun.

Nio av tio har utländsk bakgrund. I elva år ansvarade Ann-Chatrin Norrevik för åtta stora skolor och 15 stora förskolor. Gotland verkar vara en direkt motpol.


Friskolor
- Många skolfrågor är lika över hela landet. Många av frågeställningarna på Gotland känner jag igen från Botkyrka. Och den viktigaste frågan är gemensam för alla - hur gör vi för att barnen ska lyckas i skolan.

Ann-Chatrin Norrevik är van med att privat verksamhet konkurrerar om barnen. Det finns gott om friskolor i Botkyrka med omnejd.

- Konkurrensen är uppfriskande. Kommunerna måste vässa sig för att skolorna ska vara attraktiva. Det verkar som om Gotland har en lagom mix med friskolor.


Gotlandsfrälsta
Den nya skollagen innebär betyg tidigare för barnen, och för lärarna krävs legitimation från 2015.

- Det är lite dubbelt med betygen. Jag är inte emot betyg. De är inte bara en bedömning av elevens kunskaper, utan även ett mått på hur väl skolan lyckas. Men betygen måste hanteras på ett ansvarsfullt sätt.

- Legitimationen är bra. Det är bra att sätta fokus på lärarnas behörighet, och med legitimationen får vi bättre koll på vilka kunskaper de har.

Ann-Chatrin Norrevik lockades att söka jobbet på Gotland när hon hörde förre skoldirektören Peter Molin prata om Region Gotlands arbete för att få alla gotlänningar engagerade i skolfrågor. Men hon och familjen var Gotlandsfrälsta sedan länge.

- Jag har varit på Gotland varje sommar i 25 års tid, och för sju år sedan köpte vi ett litet hus i Alva, berättar hon.

- Jag tycker mycket om att åka skidor och att göra det i det gotländska landskapet. Det är så öppet.

Namn: Ann-Chatrin Norrevik

Ålder: 54 år.

Familj: Man och fyra döttrar (30, 29, 20 och 11 år), samt två barnbarn (pojkar).

Aktuell som: Ny skoldirektör på Gotland.

Fritidsintressen: Umgås med släkt och vänner, baka, läsa och åka skidor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om