Höll brandtal för ett barnahus på ön
Brottsdrabbade barn. Deras familjer. Socialtjänsten, psykiatrin, vården, polis, åklagare och självaste rättssäkerheten. Alla vinner på ett så kallat barnahus på Gotland.Om det var domare Eva Ernstson, åklagare Susanne Wihlborg och Rädda barnens Kerstin Blomberg eniga, inför gårdagens kommunfullmäktige.
På orter där man upprättat så kallade barnahus, ledde dock uppåt 40 procent av anmälningarna till åtal.
Barnahus är en arbetsmetod och en plats. Där samlas myndigheter som - med barnet i centrum, på en och samma plats - samordnar sociala, psykiatriska, rättsliga och sjukvårdande insatser.
Man håller ett enda polislett förhör med det drabbade barnet. I ett rum intill lyssnar representanter från barn- och ungdomspsykiatrin, socialtjänsten och rättsväsendet, med möjlighet att ställa kompletterande frågor. Den drabbade slipper gå igenom samma berättelse flera gånger.
Behöver man vårda eller göra en läkarundersökning, exempelvis i samband med misstanke om våldtäkt, kan det ske i samma hus.
Ökad rättssäkerhet
Märkbara resultat av samordningen, effektiviseringen och den för barnet tryggare miljön, är att fler anmälningar har lett till åtal. Dessutom har anmälningsbenägenheten ökat.
Barnahus, som tar emot barn och ungdomar upp till 18 år, finns i dagsläget på försök i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm, Sundsvall och Umeå.
I februari gjorde bland andra Rädda barnens ordförande på Gotland, Kerstin Blomgren, tingsrättsdomare Eva Ernstson och åklagare Susanne Wihlborg en studieresa till Linköping. I går delade de sina erfarenheter med kommunfullmäktige - och en uppmaning att gå vidare med möjligheten till ett barnahus på Gotland.
Behovet finns, menade Susanne Wihlborg. Hon nämnde att ärenden ofta drar ut på tiden och att man missar viktiga saker, för att utredningar genomförs på olika håll.
Övertygad
Eva Ernstson talade engagerat om en lavinartad ökning av barnpornografi, trafficking och så kallad "grooming", att vuxna förför unga via internet.
Hon påpekade att det måste vara "ställt bortom varje rimligt tvivel", att någon är skyldig. När de inblandade ibland är så unga att de inte ens har ett språk, kan det te sig omöjligt.
- Det är min övertygelse att inte bara barn som utsatts för övergrepp, utan även underlagen för åklagare och en prövning i domstol, vinner på att det på försök skapas ett barnahus på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!