Elnät är en monopolmarknad. För att bolagen inte ska ta ut för stora avgifter av sina kunder sätter Energimarknadsinspektionen ramar för hur stora intäkter de får ha. Besluten gäller fyra år i taget. För perioden 2020-2023 stramades ramarna åt med 50-60 miljarder kronor för landets cirka 175 elnätsbolag, och det spekulerades om prissänkningar på över 20 procent.
Geab (Gotlands Elnät AB) har fått sin intäktsram sänkt till 1,24 miljarder kronor. Den snävare ramen gäller från den 1 januari, även om beslutet överklagas.
– Vi planerar att investera 800 miljoner kronor de närmaste fem åren. Det försvåras med den intäktsramen, säger Gotlands Elnäts vd Kalle Blomberg.
I stället för att sänka priset höjde Geab elnätsavgiften den 1 januari i år. En kund med villa kan räkna med drygt 300 kronor mer per år. För en lägenhetsinnehavare blir höjningen cirka 120 kronor.
Höjningen motiveras bland annat med höjd stamnätsavgift (som tas ut av Svenska Kraftnät). Den förklaringen underkänner dock Energimarknadsinspektionen.
– Höjningen av stamnätsavgiften är medräknad i intäktsramen, säger Rebecka Thuresson som är enhetschef vid Energimarknadsinspektionen.
Geab har överklagat Energimarknadsinspektionens beslut till förvaltningsrätten i Linköping. Och företaget är inte ensamt om att klaga. Det har över 100 bolag gjort.
Geab klagade även förra gången intäktsramarna fastställdes. Då utökades ramen med 356 miljoner kronor, med hänvisning till att bolaget inte utnyttjat hela intäktsramen för perioden 2012-2015.
– En liknande justering av ramen kan göras i oktober, då vi vet utfallet för den senaste fyraårsperioden, säger Rebecka Thuresson.
De senaste tio åren har elnätsavgiften ökat med upp emot 60 procent. Inför den nya perioden skärpte regeringen reglerna med avsikt att begränsa ökningarna.
– Jag tror att det leder till lägre avgifter generellt, men hur det blir på Gotland vet jag inte, säger Rebecka Thuresson.
Kalle Blomberg vill inte spekulera i om Geab kan komma att sänka avgifterna om bolaget förlorar i förvaltningsrätten. Domstolsprocessen kommer att ta tid. Förra tvisten mellan Geab och Energimarknadsinspektionen tog nära 2,5 år att avgöra.
– Systemet med intäktsramar rimmar inte riktigt med hur vi vill ha det. Reglerna ändras inför varje ny period. För Geab är det bäst med långsiktiga och förutsägbara beslut, säger Kalle Blomberg.