Höjd beredskap inför hot om kris
Ambulanshelikoptern stoppas av askmolnet från den isländska vulkanen. Nu tittar kommunens krisledning på möjligheten att skicka iväg akutpatienter med intensivvård på färjan.Samtidigt förbereder sig Blodcentralen för fler blodtappningar.
Beredskapschef. Christer Stoltz. arkivfoto: henrik radhe
Foto: Henrik Radhe
När flygtrafiken stoppats har denna "livlina" kapats. Inte ens ambulanshelikoptrar får flyga när askmolnet ligger över Sverige.
Krismöte
I går aktiverades delar av kommunens kommunens krisledning av beredskapschefen Christer Stoltz. Han informerade kommunledningen om läget och sammankallade under eftermiddagen sjukvårdsledningen med alla lasarettets klinikchefer och jourhavande läkare till ett möte som fortsatte långt in på kvällen.
Höjd beredskap
I och med att ambulanshelikoptern stoppas måste man mobilisera på Visby lasarett. Beredskapen ökas för att behålla patienter på lasarettet, som annars skulle ha flugits till fastlandet för vård.
- Vi har alltid möjlighet att kalla in personal om något inträffar, men nu går vi igenom all vårdpersonal och ser till att det finns öppna kontaktytor om det blir aktuellt att kalla in förstärkning under de kommande dagarna, säger Christer Stoltz.
Man tittar också på alternativ till ambulanshelikoptern för akutpatienter som absolut måste transporteras till fastlandet och det kan bli aktuellt att transportera sådana patienter till fastlandet med ambulans på färjan. I ambulansen kommer patienten att ha tillgång till intensivvård.
Samtidigt rustar Blodcentralen upp. De förbereder sig för fler blodtappningar för att ha ett lager under den närmaste tiden.
Patienter som har remitterats till vård på fastlandssjukhus, och som har bokad flygresa till och från Visby under fredag och lördag, ska kontakta lasarettets reseservice. Patienter som har bokad flygresa under söndagen och måndagen uppmanas att avvakta information under fredagen.
Under torsdagseftermiddagen och kvällen arbetade krisgruppen med att se över om det kommer att genomföras några evenemang på Gotland som skapar en ökad riskbild. Hittills har man fått kännedom om en motorcykeltävling och en rallytävling.
Ska dessa tävlingar ställas in?
- Nej, vi har varit i kontakt med arrangörerna och informerat dem om läget. De måste själva göra en riskbedömning, säger Christer Stoltz.
Flygtrafiken mellan Gotland och fastlandet har varit avskuren förr, på grund av dimma och extrem isbildning. Då har det handlat om kortare perioder. Nu talar man om att trafiken kan ligga nere i flera dagar.
Ingen hälsofara
Enligt prognoserna beräknades askmolnet nå fram till Gotland under natten till fredagen. Enligt Socialstyrelsen är askan inte farlig för människor:
- Halterna av partiklar är så pass låga att det just nu inte föreligger någon ökad hälsorisk enligt våra medicinska experter. Men vi följer utvecklingen mycket noggrant, säger Klas Öberg som är chef för Socialstyrelsens enhet för krisberedskap.
På grund av flygstoppet kommer fredagens fastlandstidningar DN, DI, ATL och Trav&Galopp med förmiddagsfärjan och distribueras därmed först på lördagsmorgonen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!