De offentliga toaletterna på ön håller en varierande standard. I Visby innerstad får många besökare sin första kontakt med Gotland.
- Ofräsch, men bra att den finns, slår Lisa Brunzell fast, efter ett besök på toaletterna där Adelsgatan möter Donners plats.
20 toaletter
Det är teknikförvaltningen inom Region Gotland som har hand om de offentliga toaletterna, totalt 20 toaletter, fördelade på flera orter. Majoriteten ligger i Visby.
- Men det finns fler. Samhällsbyggnadsförvaltningen har ett antal på platser som Högklint och vid Badviken i Gustavsvik. De som ligger vid typiska turistställen, säger Stefan Hellström, förvaltare vid teknikförvaltningen.
Talesättet säger att, nöden har ingen lag, men så är det inte alls i fråga om de naturliga behoven. Offentlig urinering är en brottslig handling och betraktas som förargelseväckande beteende. Böter på 800 kronor väntar den som ertappas. I ordningsfrågor arbetar polisen på Gotland enligt den så kallade Kronobergsmodellen - som föreskriver att offentlig urinering ska beivras. Lite tillspetsat kan man alltså säga att vilken plats som väljs för toalettbestyren är en statlig angelägenhet och att den faktiska miljön där det sker är en kommunal angelägenhet.
Dela på kostnaderna
- En annan modell skulle vara att man låter restaurangerna gå ihop och dela på kostnaderna för offentliga toaletter. Så vet jag att man gör i Holland och i Spanien, säger Ben Omar, turist från Göteborg.
Han tror att det kunde vara något för Visby.
- Jag var just på toaletten vid Södertorg, den var inte mycket att hurra för, säger Ben Omar.
Samhällets sociala problem märks också av på de offentliga toaletterna. De som finns vid taxistolpen på Östercentrum och inne på Coop-gallerian får en hel del besök av missbrukare.
- Vi försöker hålla de här toaletterna fräscha. På morgonen är de helt okej, men sedan används de ju av... ja du vet vilka. I bland måste man ju gå där själv. Ibland är det helt fruktansvärt, säger Karolina, Coop-anställd som vill hålla efternamnet hemligt.