Högtryck för lammnäringen

- Lammnäringen på Gotland går alldeles utmärkt.Det säger Tomas Amér som sitter i styrelsen för Gotlands fåravelsförening.

Gotland2008-02-25 04:00
I lördags hade de årsmöte.
- Vi kan producera i stort sett hur mycket vi vill, säger han. Efterfrågan är god och priserna är hyfsat bra. Det behövs mycket fler grå skinn från gotlandsfår, men även från vita Leicesterfår och andra raser. Fårägarna kan se framtiden an med tillförsikt.
- Vi har fått en prisökning på kött med ett par kronor, berättar Tomas Amér.
Den ekologiska produktionen inom lammnäringen har också ökat i takt med att fler frågar efter köttet. Detta trots att det högre priset kan dämpa den utvecklingen.
- Det är stor efterfrågan på kravkött. Lammköttet från Gotland räcker inte heller till, sa gästtalaren Herbert Schöffler från Meny Gotland.
Intresset för ullen har också växt.
- Det går att få avsättning för den, men det ska vara bra kvalitet, säger Tomas Amér.
I takt med att lamm-produkterna har fått en bättre avsättning blir också antalet lantbrukare som bara försörja sig på lammnäringen fler.
Fåravelsföreningen, som firar 80 år, har under året bland annat satsat på projektet Lamm-Gotland som arbetar med att vidareutbilda folk i allt som rör lammnäringen.
- Vi har haft enormt många kurser, säger Tomas Amér och berättar att projektet fortsätter i annan form.
Under året kommer Svenska fåravelsförening att ha sin årliga riksstämma på Fårö. Det blir i maj.
Till styrelse valdes Anna Törnfeldt som ordförande och Anita Forsberg, Bertil Gabrielsson och Ove Andersson på omval. Övrig i styrelsen är Tomas Amer. Claes Berglund och Eva Twengström valdes till suppleanter, medan Emma Rosenmuller sitter kvar som suppleant sedan i fjol.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om