Avlopp och tankar fylls snabbt i semestertider

Många gäster i sommarhuset fyller toatanken fort. Just nu är det högt tryck hos Region Gotlands kundtjänst. En akut tömning kostar fyra gånger så mycket.

Slambilarna hos regionen kör för högtryck under sommaren. Målet är att hinna hjälpa kunder i nöd senast dagen efter att de ringt.

Slambilarna hos regionen kör för högtryck under sommaren. Målet är att hinna hjälpa kunder i nöd senast dagen efter att de ringt.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2024-07-29 05:15

När det gäller planerade, aviserade, tömningar av avloppsbrunnar och tankar ligger Region Gotland sedan länge efter.

– Det var högt tryck under pandemin och vi ligger fortfarande efter. Den senaste tiden har vi haft en del sjukdomar och haft svårt att få tag i extrapersonal. Vi har även en föråldrad och ej uppdaterad vagnspark så vi har hög verkstadstid på den, sade renhållningens enhetschef Andreas Thomsson i december.

Nu på sommaren är det uppehåll i verksamheten kring den tjänsten. Högt tryck med många fritidshus gör att regionen måste prioritera.

– Under sommaren är det väldigt mycket akuta tömningar, säger Camilla Sandelin, enhetschef för kundtjänst.

Dit ringer de som plötsligt upptäckt att tanken eller avloppsbrunnen är full.

– När tanken är full så är den full. Då kan man inte vänta. Det är inte trevligt när det börjar komma upp åt andra hållet, säger Camilla Sandelin och berättar att en samordnare varje dag prioriterar vem som är mest akut och får sin tömning först.

undefined
Fler som går på toa i sommarhuset gör att tankar och avloppsbrunnar kan behöva tömmas oftare.

En brådskande tömning görs, enligt Camilla Sandelin, vanligen dagen efter beställningsdagen, om inte slambilen är i närheten och kan köra förbi samma dag.

– Det är väldigt otrevligt att stå där och veta att ens tank är full och att man inte kan gå på toaletten utan kanske måste gå in till grannen, säger hon.

Hon hyllar chaufförernas insats och vilja att göra sitt yttersta för att hjälpa kunder i nöd. Chaufförerna byts av, och bilarna rullar stor del av dagen.

– När folk har gjort en beställning de betalar för måste vi köra, säger Camilla Sandelin.

Anledningarna till att tankar och avloppsbrunnar plötsligt är fulla kan vara flera. Många har larm, men det kan uppstå tekniska problem – eller så har man faktiskt varit fler i hushållet än tänkt som spolat i toaletten.

– Det blir jobbigt, men även om det är semester finns det en vardag kring vatten och avlopp och den måste fungera, säger hon.

undefined
Slambilarna hos regionen kör för högtryck under sommaren. Målet är att hinna hjälpa kunder i nöd senast dagen efter att de ringt.

Att få en tank eller brunn upp till tre kubik tömd med avisering utanför sommaren kostar i normalfallet 1 156 kronor. Är läget akut är det fyra gånger så dyrt, med en nota på nästan 5 000 kronor.

– En tömning inom fem dagar, beställd senast klockan 16 dagen innan, kostar 1 597 kronor. Men en brådskande, akut, tömning kostar 4 834 kronor, säger Camilla Sandelin och berättar att det då blir tömt senast påföljande dag man ringt.

God planering, och koll på avloppet, kan därmed spara pengar. Att skriva upp när tömningen skedde senast kan vara ett sätt att ha koll.

– Rent krasst skulle man vilja att folk planerar mer, men det är inte lätt. Att tömma i slutet av säsongen kan vara bra, då vet man att tanken är tom till våren i semesterhuset, säger hon och menar att varje anläggning är unik där fastighetsägaren får bedöma behovet av tömning.

undefined
Att själv ha koll på när brunnen eller tanken nästa gång behöver tömmas kan spara pengar. En akut tömning samma dag kostar fyra gånger så mycket.

Till tömningen av tankar och brunnar kommer också hämtning av tunnor från utedass. Det antalet har minskat under åren. I dag har regionen cirka 3 000 abonnenter med tunnor att hämta.

Det är inte tillåtet att låta någon privat aktör tömma sin tunna eller tank, även om det är akut behov.

– Det är tvärnej, totalt förbjudet. Om det inte finns ett avtal förankrat hos Region Gotland. Man kan ansöka om att till exempel en lantbrukare kan få tömma och sprida på sina åkrar, men det måste finnas ett avtal hos regionen, säger Camilla Sandelin.

I mitten av augusti återupptar regionen den aviserade planerade hämtningen. Den är fortfarande inte helt i fas.

– Men vi ligger bättre till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!