Högskolan måste gasa och bromsa samtidigt

Högskolan på Gotland har gått från 20 till 200 anställda och sedan år 2000 har antalet studenter mer än fördubblats, till omkring 4 000. Ekonomin är dock urusel. Därför måste den administrativa kostymen krympas - samtidigt som studentantalet måste fortsätta öka!
I onsdags strandade förhandlingarna mellan facket och arbetsgivaren.

Gotland2006-02-10 06:00
Högskolans underskott för 2005 beräknas bli omkring 4,9 miljoner kronor. Det innebär ett ackumulerat underskott på nästan 18 miljoner - åtta år efter skolans tillkomst.
Förklaringarna är flera, menar rektor Leif Borgert.
En är att det kostar pengar att bygga upp en högskola och hitta dess former.
- Den första tiden är alltid fylld av många nya idéer, projekt och eldsjälar, men alldeles för lite pengar. Högskolan hade det tufft från början.

Minskat anslag
En annan tungt vägande förklaring är, enligt Leif Borgert, att staten minskat anslagen till Sveriges omkring 40 högskolor.
I år får Högskolan på Gotland 110 miljoner kronor i studentersättning, ungefär samma summa som 2005 - trots att antalet studenter ökat.
Samtidigt måste studenterna bli ännu fler, omkring 6 000-7 000, för att skolan ska uppnå balans mellan intäkter respektive kostnader för administration och verksamhet.
En komplicerad ekvation, kan tyckas, och rektor Leif Borgert kan i dagsläget inte säga när man kan tänkas uppnå denna balans.
- Vi får bara medel ett år i taget. Först vid höstens budgetproposition vet vi vad vi får nästa år.

15 förlorar jobbet
För att lösa den ekonomiska krisen - högskolan går nu back med 500 000 kronor per månad - har man redan effektiviserat utbildningen och forskningen.
Nu ska även förvaltningen rationaliseras, vilket GA tidigare berättat om.
Verksamhetsstödjande funktioner som IT, ekonomi, personal och administration, har granskats och föreslås omformas till en ny och omdebatterad organisation.
Av dagens totalt 55 befattningar, ska 44 behållas. Dessutom saknas i dag viss kompetens som behövs i den nya organisationen. Därför ska man också rekrytera en del utifrån.
Sammantaget beräknas 15 fast anställda mista sina arbeten. Dessutom berörs 15 visstids- eller projektanställda på olika sätt.

Strandade
I de pågående MBL-förhandlingarna, är arbetsgivaren och facket långt ifrån överens om vilka tjänster och kompetenser som finns och vilka som ska försvinna, behållas respektive inrättas.
Onsdagens centralförhandling med ST och Saco, strandade.
Enligt Leif Borgert kommer de medarbetare som blir kvar, att få ingå i ett kompetensutvecklingsprogram. I vissa fall krävs dock, enligt Leif Borgert, fleråriga högskoleutbildningar, som saknas bland dagens anställda.
Högskolans kraftiga expansion och nya kostym ställer helt nya krav på personalen, bland annat på IT-sidan, menar han.
- Om vi inte gör något så kommer andelen distansstudenter att öka. Det vill vi inte, så nu ägnar vi oss åt att marknadsföra campus. Vi behöver ha en levande miljö i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om