Höghastighetsfärjor ett miljöovänligt alternativ
Stora färjor som kör i hög hastighet är inte bra för miljön. Den som vill åka miljövänligt till Gotland bör ta flyget. Det har forskaren Jonas Åkerman kommit fram till.
Jonas Åkerman arbetar som forskningsledare vid Avdelningen för miljöstrategisk analys vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Som sommargotlänning har han intresserat sig för trafiken till och från ön och gjort en jämförelse mellan flyget och färjorna.
Hans slutsats är, att även med bara en 55-procentig beläggning är ett flygplan mer miljövänligt än en färja med ett passagerarantal som motsvarar årsgenomsnittet.
Vintertid ännu mer
Även om färjorna har katalytisk avgasrening och körs med lågsvavlig bunkerolja är utsläppen av växthusgaser (som påverkar växthuseffekten) cirka 50 procent högre per passagerare, jämfört med flyget. Även utsläppen av kväveoxider (som påverkar försurning och övergödning i Östersjön) är högre.
Jonas Åkerman påpekar att uträkningarna är gjorda med ett genomsnittligt antal färjepassagerare. Vintertid, då antalet resenärer är betydligt färre, blir skillnaderna mellan flyg och färja ännu större.
Hög fart = stora utsläpp
Det är de höga hastigheterna som gör att färjornas utsläpp är högre. Fördubblar man hastigheten på en färja blir utsläppen långt mer än fördubblade genom att bränsleförbrukningen ökar kraftigt.
- När jag började studera det här blev jag förvånad. Men när man inser att det är väldigt mycket båt, cirka 20 ton per passagerare, som ska upp i höga farter förstår man att utsläppen blir höga, säger Jonas Åkerman.
- Det är farten som är problemet. Genom att bränslet för både flyg och fartyg är skattebefriat finns inga incitament för att minska utsläppen av växthusgaser. Hade det varit skatt på bränslet skulle färjorna aldrig gå så här fort, säger Jonas Åkerman.
I upphandlingen av ny färjetrafik ställer Rikstrafiken krav på att färjorna ska ha kväveoxidrening och köra på bunkerolja med låg svavelhalt.
De kraven är bra men kommer, enligt Jonas Åkerman, inte att leda till minskade utsläpp av växthusgaser.
Halvtimme ger stor effekt
Den stora miljöförbättringen kan istället bli överfartstiden. En halvtimme längre överfartstid till Nynäshamn sänker utsläppen med upp emot 25 procent, enligt Jonas Åkerman.
Trots sina slutsatser tar Jonas Åkerman färjan när han ska till sommarhuset på Gotland.
- I dag finns det inga alternativ om man vill ha bilen med. Med differentierade restider skulle man inte bara kunna åka billigare, den som vill skulle även kunna välja ett miljövänligare alternativ, säger han.
Jonas Åkerman tycker att staten borde se trafiken till och från Gotland i ett helhetsperspektiv. Med hänsyn till miljön vore det bästa att satsa en del av dagens stöd till färjorna på flyget istället och låta färjorna på en del av turerna gå lite långsammare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!