- Stasi hade inga agenter på Gotland, men Visby spelade ändå en roll under kalla kriget, säger han.
I slutet av september arrangerar Högskolan på Gotland ett seminarium om Stasi i Norden. Helmut Müller-Enbergs har inför det letat i arkiven efter uppgifter som rör Gotland.
Dokument berättar hur DDR efter en internationell konferens i Visby 1969 lät agenten Adler, stationerad i västtyska utrikesdepartementet, undersöka varför den västtyska delegationen lämnat mötet i vredesmod.
Bidrog till erkännande
Adlers rapport avslöjade att den västtyska delegationen inte kunde underteckna samma protokoll som östtyskarna.
1969 hade Västtyskland ännu inte erkänt DDR och att skriva under skulle innebära att man likställde Östtyskland med en stat.
Konferensen, som handlade om oljeskydd i Östersjön, utmynnade i att Västtyskland som enda land inte skrev under slutdokumentet. Därmed framstod landet som motsträvigt i en viktig miljöfråga.
- Mötet i Visby bidrog säkert till att Västtyskland till slut erkände DDR, säger Helmut Müller-Enbergs.
Forskarprotest
Nästa gång Visby omnämns i Stasis arkiv är 1985. I juni det året samlades 300 vetenskapsmän från 28 länder i Visby för en konferens om kärnfysik.
Dit var den framstående östtyske forskaren Stefan Frauendorf inbjuden. Men Frauendorf hade i november året innan i tysthet häktats i DDR, misstänkt för att spionera åt den västtyska underrättelsetjänsten.
Vid konferensen i Visby uppmärksammade den brittiske forskaren John F. Sharpey-Schafer gripandet, och tillägnade Stefan Frauendorf sitt föredrag.
Krävde frisläppande
Stasis arkiv berättar om hur svenska och danska kollegor reagerade. Väggtavlor om Frauendorfs arrestering sattes upp i konferenslokalerna. Namnlistor som krävde ett omedelbart frisläppande skickades runt.
Hälften av forskarna skrev på, och det tryckta konferensbandet med föredragen kom att tillägnas Stefan Frauendorf.
Som gästprofessor på Gotland är Helmut Müller-Enbergs med och arrangerar ett forskarseminarium i Visby 26-27 september.
Aktuell bok
Dit kommer även Birgitta Almgren, aktuell med sin bok "Inte bara spioner...". Boken, som handlar om svenskar som samarbetade med Stasi, fick stor uppmärksamhet redan dagen den släpptes.
Birgitta Almgren och Helmut Müller-Enbergs åker tillsammans till Göteborg för att presentera boken på bokmässan den 23 september.
Helmut Müller-Enbergs medverkar i boken, han har kartlagt vilka hotell i Sverige som agenterna använde för sina möten.
Hoppas på debatt
- Jag hoppas hennes bok kan starta en debatt om spionaget. Visst är det kriminellt, men det är inget dåligt med spionage. Det är en del av den internationella politiken. Östtysklands fall gjorde att vi fick tillgång till Stasis arkiv, och det är det enda exemplet vi har där man kan se omfattningen och betydelsen, säger Helmut Müller-Enbergs.