Allvarligaste bristerna upptäcktes dock hos en småskalig livsmedelstillverkare som förbjöds fortsätta tillverkningen - mitt i julruschen.
- Rengöringen var eftersatt och lokalen var skitig. Det fanns risk att livsmedlen skulle kontamineras, säger Sofie Ahlström som gjorde inspektionen.
Efter några dagars städning kunde verksamheten starta igen. Prover på livsmedlen visade att de inte smittats av lort i lokalen.
När miljö- och hälsoskyddsnämndens arbetsutskott hade möte i går låg ett nytt tillsynsärende på bordet. En livsmedelsproducent har eftersatt rengöring och underhåll, vilket lett till att det fått problem med skadedjur. Nämnden kan komma att besluta om ett vite om inte företaget förbättrar rutinerna för hygienen.
Tiodubblad verksamhet
Vid Region Gotland märker man nu effekten av den kraftiga satsningen på kontrollen av livsmedelsföretag. 2009 gjordes bara 49 kontroller. Gotland fick kritik för den låga nivån, så under förra mandatperioden beslutades om en satsning. Tre nya inspektörer anställdes. Nu arbetar åtta inspektörer med tillsynen och förra året gjordes 449 kontroller. I år räknar man med att hinna med 485.
Kontroller
Vid fjolårets kontroller fann inspektörerna så stora brister att det krävdes uppföljning i 55 fall. Sju av dem ledde till förelägganden och i två fall stoppades verksamheten en kort period.
- Jag tycker att det är förhållandevis få fall, med tanke på att Gotland är krogtätt med mycket livsmedelsverksamhet sommartid, säger nämndens ordförande Harriet Lihnell (MP).
En tvingades stänga
Tätast var kontrollerna under sommaren. Av 133 kontrollerade anläggningar fick 14 sådana anmärkningar att uppföljande besök krävdes. De hade bland annat bristfällig rengöring, dåligt underhåll av lokal, inredning och utrustning. Även förvaringen av livsmedel kritiserades och dessutom hittades spår av skadedjur. Ett ställe tvingades stänga medan rengöring pågick.
Totalt har Region Gotland cirka 830 livsmedelsverksamheter att inspektera.
- En del verksamheter kontrolleras två gånger om året, men vårt mål är att ingen ska ha mer än max tre år mellan kontrollerna, säger t f enhetschefen Bertil Karlsson och tillägger:
- För att klara det måste antalet inspektioner öka ännu mer. Vi behöver göra drygt 500 besök om året.