Historiska frågor avhandlades när arkiven slog upp portarna

- En bok från 1700-talet kan man fortfarande bläddra i. Vad gör man med en digital fil från 1985, vars datorprogram inte längre kan öppnas? undrar arkivarie Jan Östergren.
Det var en av många viktiga frågor som dryftades under Arkivens dag.

Gotland2005-11-14 06:00
I lördags öppnades portarna till kommunarkivet och landsarkivet i Visby på ovanligt vid gavel. Årets tema - jubileer och märkesdagar - passade ovanligt väl, med tanke på att landsarkivet firar 100 år.
Arkiven finns till för att bevara handlingar och tillgängliggöra dem för såväl allmänhet som myndigheter.
Uppdraget är dels lagstadgat, vad gäller tillsyn och arkivering för myndigheter, dels frivilligt, vad gäller handlingar av annat kulturellt, historiskt och lokalt värde
Skolbetyg, jordägande, kyrkböcker, båtsmansregister, Gotlandsbolagets arkiv och bouppteckningar är exempel på sådant som är tillgängligt. Vissa arkiv, från exempelvis polis, domstol och sjukvård, är dock sekretessbelagda. Landsarkivet kan också deponera privatägda handlingar, så att de blir sökbara för allmänheten. Sökvägar kan vara exempelvis mikrofilm, böcker och databaser. De flesta handlingar får kopieras, däremot får man inte låna handlingar.

Flera föredrag
Under Arkivens dag bjöds, förutom visning av arkiv och lokaler, även på utställningar, föredrag och tipsfrågor vars svar kan återfinnas i arkiven (och i GA!).
Föredragshållare var Anneli Klintbom om Gråboskolans miljöpedagogiska verksamhet, Lilian Edwards om Patientnämndens då- och framtid, Calle Brobäck om gotländska jubileer, Mickael Lundgren om flykten till Gotland 1933-1993 och Tryggve Siltberg om landsarkivets kurs i handskriftsläsning.
Man visade också filmen "Waldemars Visby", en film av Waldemar Falck och sonen Mats.

Analogt kontra digitalt
Mats Falck brinner också för fotografering och för att bevara då- och nutiden, in i framtiden.
I lördags diskuterade han problematiken med att lagra "modernt" material, med arkivarierna Jan Östergren och Anders Bergkvist.
Pappa Waldemars bildarkiv är analogt, medan Mats själv fotograferar digitalt.
- Hur bevarar man det? säger Jan Östergren och konstaterar att därom tvista de lärde.
Brända CD håller exempelvis inte för evigt och jpg-format (ett digitalt bildformat) försämrar kvalitén.
Dessutom, påpekar Jan Östergren, går den digitala utvecklingen så snabbt, att de program som hanterar informationen i dag, snabbt blir för omoderna för nyare datorer.

Autenticiteten
- Man kan också ifrågasätta autenticiteten i det som arkiveras. Ändrar man i ett papper eller en bok syns det. Vem ser om man har gått in i ett digitalt dokument och ändrat?
Problemställningen är en av de mest aktuella, för alla dem som arbetar med att bevara information - från regering som om släktrötter - till eftervärlden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om