Historiespäckad vår- vandring vid Lojsta slott

Ett besök vid Lojsta slott - i Stånga! - i regi av Gotlandskretsen av Svenska Turistföreningen, hade en tidig söndagsförmiddag i milt vårljus samlat ett 30-tal deltagare, som förväntansfullt såg fram emot att bli ledsagade genom historien och naturen av krigshistorikern Veljo Pärli.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2008-04-11 04:00
Förväntningarna kom inte på skam. Med betydande kunskaper om såväl platsen i sig, som det komplicerade händelseförloppet i den gotländska historien kring sekelskiftet 1 400, kunde Veljo Pärli ge en bild av hur det såg ut i det aktuella området för 600 år sedan, med Aklaurmyrs öppna fält mot Etelhem som våt myrmark eller grund sjö, och de tre sjöarna Rammträsk, Broträsk och Lillträsk som en sammanhängande sjö runt höjden med "slottet", den medeltida borganläggningen. Vattennivån var då 2,5 meter högre än i dag och Lojsta slott reste sig på sin holme upp till 10 meter över vattenytan i sjösystemet.
Tillkomsten av försvarsanläggningen hänger samman med kampen om herraväldet över handel och sjöfart i Östersjöområdet. 1394 hade Gotland intagits av vitaliebröderna, Mecklenburgs "sjöstridskrafter" - kapare eller sjörövare!
Efter ett misslyckat försök av danskarna att återta ön, erövrades den 1396 på nytt av vitalianerna under ledning av hertig Erik av Mecklenburg, son till den av drottning Margareta avsatte svenske kungen Albrecht.

Borgen
Hertig Erik lär ha uppfört borgen Landeskrona vid Klintehamn, en försvarsanläggning vid Slite och "vår" borg Lojsta slott, som sannolikt är den som då omtalades som Goldborch eller Gullborg. Men det skedde en hastig scenförändring: 1398 beslöt sig den mäktiga Tyska orden för att invadera Gotland, bland annat för att inte Kalmarunionens drottning Margareta skulle kunna återta sin ö.
1403-1404 gjorde unionen ett försök, men lyckades inte efter en månads belägring av Visby inta staden. I stället kom Tyska orden med nya expeditionskårer och erövrade under våren och försommaren borgarna i Slite efter beskjutning med kanoner - en ny sorts vapen hade gjort sitt inträde - och därefter Landeskrona och Goldborch. Båda borgarna brändes.
Den 1 juli 1404 slöts fred mellan Kalmarunionen och Tyska orden, som 1408 överlät Gotland till Danmark. Man hade fått Polen-Litauen att tänka på.

Informativt
Promenaden till slottskullens topp var i förhållande till "ämnet" närmast idyllisk med små blåsippsmattor, fågelkvitter och en förföriskt vacker utsikt över sjöar och skogklädda höjder.
Men vi försågs med detaljrik information om de olika härarnas storlek och sammansättning, om antalet fartyg och hästar, om armborstens och långbågarnas skottvid och genomslagskraft och - inte minst - om svårigheterna att få fram foder till hästarna och föda till alla människorna; det var sådant som man var tvungen att hämta utifrån!
Redogörelsen om maten fick deltagarna att börja tänka på den medhavda matsäcken. Ett raskt återtåg till festplatsen, där scenen intogs av lunchätande utflyktsdeltagare, medan Veljo Pärli berättade ännu något och delade ut ett litet faktaspäckat kompendium.
Två havsörnar svävade över oss som en värdig avslutning på en spännande och innehållsrik dag.
Tack, Veljo!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om