I går löste sig konflikten. Nu slipper Eleonora gå ut på stora vägen.
Eleonora Carlén är tolv år och går i klass sex i Väskinde skola, men spanskan läser hon på Solbergaskolan i Visby. Därför står hon två gånger i veckan vid den lilla busshållplats som finns närmast hennes hem vid infarten mot Stora Bläsnungs i Väskinde.
Här står Eleonoras småsyskon när de väntar på bussen och här vill Eleonoras föräldrar att också hon ska stå när hon åker till Visby. Men Swebus har varit av en annan åsikt. De tycker det är för många hållplatser på för kort sträcka och dessutom blir det dålig sikt när bussen ska svänga söderut från busshållplatsen. Därför anser de att Eleonora ska gå över Lummelundsväg, där bilarna kör 90, och gå längsmed vägkanten till en hållplats några hundra meter bort.
Resultatet av meningsskiljaktigheterna har blivit att bussen mot Visby ofta har stannat, men ibland bara svept förbi.
I går morse hände det igen:
- Vi hade ficklampor med oss och blinkade mot bussen så att chauffören skulle se oss, men han gjorde ingen ansats att stanna, berättar Mikael Carlén, som är pappa till Eleonora.
Eftersom Mikael var med vid hållplatsen den här dagen kunde han kasta sig i bilen och köra in Eleonora till Visby, men så är det inte alla gånger. Eleonora har missat ett tiotal spanskalektioner under sjätte klass. Det är inte roligt att bara utebli från lektionerna, tycker hon.
Kan inte stanna
Cecilia Carlén, som är mamma till Eleonora, har diskuterat saken många gånger med Swebus. I går morse tappade hon tålamodet och ringde till Gotlands Allehanda.
Innan dagen var slut hade saken löst sig för Eleonora. Kommunens kollektivtrafikavdelning och Swebus har gemensamt bestämt att hon terminen ut ska hämtas i den lilla kuren två dagar i veckan och Eleonora och Cecilia Carlén är väldigt glada över beskedet.
Men problemen med skolbarn på den vanliga linjetrafiken kvarstår, medger Kjell-Enar Wallin, som är chef för Swebus på Gotland:
- Jag förstår att föräldrarna inte vill skicka ut sina barn i trafiken, men vi som kör linjetrafik kan inte stanna överallt. På den här sträckan finns det tre hållplatser på 900 meter.
- På en ren skolskjuts känner chaufförerna till barnen och kan leda dem över vägen, men vi kan inte anpassa oss till alla krav för vi har våra tider som vi måste passa.
Per-Arne Jonsson, som är chef för kommunens kollektivtrafikavdelning, håller med Kjell-Enar Wallin. Linjetrafik är inte det samma som vanlig skolskjuts:
- Skolan vill naturligtvis använda linjetrafiken så mycket som möjligt, de vill ju spara pengar. Men kommer det för många krav så kommer vi inte att klara av att skjutsa skolbarn med linjetrafiken. Då får de skaffa egna bussar.
I nuläget finns det inga tydliga riktlinjer för när ett gotländska skolbarn är tillräckligt stort för att ge sig ut på stora vägar.