Hennes bok är efterlängtad

Nu är Ulrika Davidssons senaste kokbok 5:2 ute på marknaden. Trots att den släpptes i fredags har den redan legat på topplistan i flera veckor.

Ulrika Davidsson vid sin egen restaurang Hemma hos Ulrika i Rone.

Ulrika Davidsson vid sin egen restaurang Hemma hos Ulrika i Rone.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2013-09-16 12:54

– Det är helt otroligt, säger Ulrika Davidsson.

Sommargotlänningen Ulrika Davidsson har fått mycket uppmärksamhet för sina olika kok- och viktböcker. Men för gotlänningarna är hon kanske mest känd som matskribent och krönikör i GT och för sin sommarrestaurang Hemma hos Ulrika som öppnade i Rone i år.

På lördag kommer hon till Visby för att berätta om boken.

Trygg i sin roll

Det är hennes 18:e bok sedan 2006 och hon säger att även den allra första, Våra bästa GI-recept, fick väldigt mycket uppmärksamhet när den släpptes. Också den gången ökades upplagan redan innan boken kommit ut.

– Men det här är ännu större. Det är väldigt stort.

Är du orolig för att boken inte ska leva upp till förväntningarna?

– Nej, är det något jag känner mig trygg i så är det min roll som receptmakerska. Jag vet hur man skapar mat som smakar bra.

Det som varit utmaningen med boken 5:2 är konsten att beräkna kalorier. Ulrika Davidsson har gett ut flera böcker om GI och LCHF där hon endast tagit hänsyn till kolhydraterna.

– Den stora skillnaden mot mina tidigare böcker är att det är färre kalorier och då använder man inte grädde och creme fraiche och goda ostar och tänker framförallt på mängden.

Ingen grädde

Med GI-metoden är det tillåtet med mycket fett, vilket är en stor skillnad om man vill följa den här boken. Osten är mager och i små mängder och grädde förekommer inte alls.

Ulrika Davidsson ser boken som en guide till hur man ska får kalorierna att räcka till och hur man kan njuta även under veckans två fastedagar.

– Det är svårt att få kalorierna att räcka. 500-600 kalorier är exempelvis två ägg på morgonen, soppa till lunch och en sallad på kvällen. Det finns inget utrymme för så mycket mer. Det är framförallt middagsrecepten som jag tror folk kommer att blir glada över.

Hon har själv följt 5:2-metoden ungefär ett år och berättar att det är en omställning till att tänka annorlunda under fastedagarna.

Egen variant

Boken är den första på svenska i ämnet och Ulrika Davidsson påpekar att det här är hennes variant av metoden. En del förespråkar fri kosthållning under fem av veckans dagar, men Ulrika Davidsson utgår från GI-metoden även här eftersom hon anser att mycket kolhydrater och socker inte är nyttigt.

– Jag tycker att det är viktigt att maten ska vara nyttig, men en dag i veckan äter jag vad jag vill, säger hon.

Ulrika Davidsson ser boken som ett komplement till hennes tidigare böcker.

– Det här är bra för den som har några kilon för mycket, har dåliga kolesterolhalter eller högt blodtryck.

Nu väntar en hektisk höst med föreläsningar om 5:2-metoden över hela landet och i januari släpps nästa bok som redan är klar.

– Kickstart är en ren viktbok som innehåller sju olika program för snabb viktminskning, berättar Ulrika Davidsson.

Sommarrestaurangen i Rone gick över förväntan och nästa år kommer Hemma hos Ulrika hålla öppet en längre period.

– Jag somnade med ett leende varje kväll. Det var fullbokat varje kväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om