Hemtjänsten tar fram beredskapsplan för covid-19

Med anledning av coronapandemin har nu regionen tagit fram en beredskapsplan för hemtjänsten på Gotland. "Vi är väldigt väl förberedda", säger avdelningschefen Jane Sandberg.

Avdelningschefen Jane Sandberg menar att hemtjänsten är väl förberedd för ett utbrott av covid-19 i verksamheterna.

Avdelningschefen Jane Sandberg menar att hemtjänsten är väl förberedd för ett utbrott av covid-19 i verksamheterna.

Foto: Elisabet Andersson/arkiv

Gotland2020-05-18 18:02

Dokumentet, som har rubriken "Beredskapsplan med anledning av covid-19", har tagits fram av socialförvaltningen och har som syfte att skapa en beredskap inom regionens hemtjänst för att "snabbt kunna anpassa bemanning inom verksamheterna utifrån dör behoven är störst". 

– Den här beredskapsplanen har ju som mål att var och en inom verksamheten ska veta vad man gör och när man gör det. Det är tydliga riktlinjer för hur vi ska agera inför varje sak vi ställs inför, säger Jane Sandberg, tillförordnad avdelningschef för hemtjänsten.

I beredskapsplanen finns exempelvis riktlinjer för hur man ska agera om det blir problem med bemanningen som en följd av att personal inte kan arbeta samt vad man gör inom verksamheten för att minska smittspridningen av covid-19. Man konstaterar även att man ska upprätta ett särskilt Covid-team.

– De har till uppgift att enbart besökare brukare med konstaterad smitta. I och med att vi inte har någon konstaterad smitta än så länge har vi inte behövt aktivera något Covid-team, men de finns förberedda, och i ett sådant fall så kopplas medarbetare loss för att bara jobba med det.

Enligt Jane Sandberg har den pågående coronapandemin även fört med sig att man blivit bättre på att samarbeta inom hemstjänsten.

– Ett "vanligt" år har vi vårt resursteam som ger oss vikarier, och de gör de ju ännu i viss mån, men framförallt så hjälper vi varandra varandra på ett helt annat sätt nu, säger hon. 

I dokumentet finns även riktlinjer och instruktioner för hur och när personalen ska använda skyddsutrustning.

– Alla hemtjänstgrupper har skyddsutrustning, och vi har även ansvariga som följer upp att det som behövs finns tillgängligt. 

Och när ska utrustningen användas?

– Så fort någon brukare uppvisar någon form av symtom så ska vi har skyddsutrustning på, och det har vi så länge vi inte vet vad symtomen står för. De här brukarna provtas även inom sju dagar.

Än så länge har som sagt inga konstaterade fall av covid-19 konstaterats inom hemtjänstens verksamhet, och Jane Sandberg säger att hon känner sig trygg även om man skulle få en framtida smittspridning.

– Vi är väldigt förberedda och har en god grund att stå på, så jag känner mig absolut trygg med hemtjänsten. Jag tycker att vi har bra rutiner och riktlinjer, och jag tror att vi kommer att hantera den här pandemin bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!