Hemlig gotlänning skänkte förmögenhet till stiftelse

En nybildad stiftelse med miljoner i förmögenhet har bildats, för att stötta gotländskt kultur- och idrottsliv. "Fantastiskt", säger Krister Allard i Hus fiskeläge som fick 200 000 kronor i gåva.

Vid Hus fiskeläge i Rone är ordförande Krister Allard både glad och tacksam över gåvan på 200 000 kronor från stiftelsen, och den för honom okände Gunnar.

Vid Hus fiskeläge i Rone är ordförande Krister Allard både glad och tacksam över gåvan på 200 000 kronor från stiftelsen, och den för honom okände Gunnar.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-08-26 16:45

Det är precis ett år sedan "Gunnars Stiftelse för Gotland" registrerades, med säte hos Handelsbankens stiftelsetjänst i Stockholm. 

– Han vill göra något bra för Gotland och dess landsbygd, säger kamrer Lars Cramér hos Handelsbanken på Gotland.

Lars Cramér har träffat grundaren Gunnar, som vill förbli okänd och anonym, och varit med att tillsammans med honom skriva stiftelsens stadgar.

– Det här arbetet har varit väldigt roligt. Det är sällan man som bank får vara med att bilda en stiftelse av den här kalibern, säger Lars Cramér, och berättar att det handlar om större summor i förmögenhet som skänkts till stiftelsen.

Landets äldsta stiftelser härrör från Gustav Vasas tid. I de flesta fall är det avkastningen, från exempelvis Alfred Nobels minne och Ikea-familjen Kamprad, som varje år delas ut från dem. Samma princip gäller "Gunnars Stiftelse för Gotland".

Det råder strikt banksekretess kring alla uppgifter, och hur många miljoner stiftelsen har att förfoga över.

– Det är betydande belopp och det här kommer att bli jättebra för Gotland, säger Lars Cramér om dess framtida betydelse.

undefined
Vid Hus fiskeläge i Rone är ordförande Krister Allard både glad och tacksam över gåvan på 200 000 kronor från stiftelsen, och den för honom okände Gunnar.
undefined
"Husbodi" byggdes i kallmurad sandsten 1980 och fungerar i dag lite som museum och samlingslokal. Krister Allard berättar att föreningen tack vare bidraget nu kunnat dra in elcentral och installera tidstypisk belysning.
undefined
Vid Hus fiskeläge i Rone lekte Krister Allard som barn. Han känner starkt för platsen och är som ordförande tillsammans med styrelsen den grupp som sökt pengarna.

Den anonyma privatpersonen Gunnar vill med sin stiftelse stötta en levande landsbygd utanför Visby: "Främjandet ska i första hand ske genom anslag till bygdegårdsföreningar, hembygdsföreningar och idrottsföreningar som verkar på den gotländska landsbygden", anger stadgarna. 

Där platsar föreningen Hus Hamnrätt in, som ideellt jobbar för att bevara Hus fiskeläge i Rone.

– Jag surfade på nätet och hittade stiftelsen, och kontaktade stiftelsetjänsten i Stockholm, säger ordförande Krister Allard och berättar att han och styrelsen i slutet av förra året fick i uppdrag att hitta finansiering för underhåll, där muddringen av hamnbassängen är mest akut.

undefined
Krister Allard visar med stolthet fiskeläget som sköts av ideella krafter. Pengagåvan på 200 000 kronor är välbehövd och ska användas av föreningen för att muddra hamninloppet.
undefined
Yrkesfisket använde Ronehamn strax intill som hamn, medan husbehovsfisket som bönderna i trakten ägnade sig åt skedde från Hus fiskeläge.
undefined
När "Husbodi" restes av ideella krafter sommaren 1980 var bygget unikt, och uppmärksammades stort i Gotlands Allehanda. Tidningen finns i dag att läsa inramad i boden.

I februari kom så svaret, i Krister Allards mejlkorg:

– Det var väldigt formellt, och de skrev att vi hade beviljats 200 000 kronor. Det kändes helt overkligt, säger han om den spontana reaktionen.

Efter att först ha behållit informationen i en liten smal krets har de 70 medlemmarna i föreningen nu fått glädjebeskedet.

– De är så klart jätteglada och det är en stor lättnad, säger Krister Allard och visar den elcentral och nya belysning föreningen redan hunnit bekosta i "Husbodi", stenboden som fungerar som samlingslokal och museum.

undefined
På lördag klockan 20.30 firas forneldarnas dag, bland annat vid Hus fiskeläge där lysstänger ska tändas. Allt detta informeras om på en anslagstavla på en bodvägg.

Förhoppningen är att under vintern ha alla tillstånd på plats för att kunna muddra inloppet, som slammat igen med dy.

– En del av båtplatserna går inte att använda, när det är lågvatten kommer man inte ut, säger Krister Allard och visar den grunda delen av hamnbassängen.

Ännu återstår att hitta ytterligare finansiering, och först efter provtagning vet föreningen om muddermassorna kan användas som fyllnadsmaterial vid byggen, eller om de behöver tas om hand på annat sätt.

– Det finns inget företag på ön som muddrar så här små hamnar. En variant är att vi själva köper in ett mindre mudderverk och gör jobbet, säger han.

undefined
Flera av fiskebodarna vid Hus är byggda i kallmurad sandsten.

Hus fiskeläge har protokollsböcker bevarade från 1850-talet, som medlemmarna ibland har högläsning ur på föreningsmöten. Förr användes hamnen av fattiga bönder som husbehovsfiskade, för att få mat på bordet. Att den okände Gunnar nu hjälper till att få hamnen muddrad är en stor glädje och lättnad för Krister Allard:

– Vi känner en enorm tacksamhet över att en person skänker en så stor del av sin förmögenhet till den gotländska landsbygden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!