Heltid en rättighet inom social- och omsorg
Alla anställda inom social- och omsorgskontoret kan få jobba heltid i framtiden.Social- och omsorgsnämnden belsutade på tisdagen att succesivt införa heltidsjobb som en rättighet för personalen.
Jämställdhetsfråga
Heltid är en rättighet och deltid är en möjlighet, är norrlandskommunens filosofi. Det hela går ut på att all personal har ett anställningskontrakt på heltid. Vill den anställde jobba mindre går det bra att ta tjänstledigt.
Alla kan inte jobba full tid på den egna arbetsplatsen. Det innebär att några kan bli placerade på annan plats inom förvaltningen delar av tiden.
- Syftet är att personalen mår bättre av att jobba så mycket som de vill. Sjukskrivningstalen bli mindre. Dessutom är det en jämställdhetsfråga, säger socialdirektör Annica Winberg som också tror att det kan underlätta rekryteringsarbetet i framtiden.
För kommunen ska det inte kosta något extra.
- Det här innebär inte att vi får fler tjänster totalt. Istället fördelar vi jobben så att det passar fler. En del kanske vill jobba mer timmar och andra färre, säger Björn Jansson.
- Möjligen kan det innebära färre timanställda och vikarier, säger Annica Winberg.
Målet är att alla inom förvaltningen ska erbjudas heltid. Sammanlagt rör det sig om 2 000 personer.
Privat hemtjänst
Ett 50-tal personer på Gotland har valt privat hemtjänst.
I september införde kommunen så kallat kundval inom äldreomsorgen. Det innebär att de som behöver hjälp i hemmet kan välja mellan kommunalt anställd personal och privata hemvårdare. Idag finns 12 privata utförare.
- Vi ser gärna att det kommer fler privata, säger Annica Winberg.
Det är i första hand de som söker hemhjälp för första gången som valt det privata alternativet.
- Jag tror inte någon bytt vårdare, i så fall är det någon enstaka, säger Annica Winberg som tycker det är för tidigt att dra några slutsatser.
För att folk ska kunna välja vem som ska hjälpa dem hemma har kommunen tryckt upp en broschyr där det framgår vilka möjligheter som finns. Biståndshandläggaren ska också hjälpa till med information.
Slitekontoret
Social- och omsorgsnämnden beslutade på tisdagen att lägga ner sitt kontor i Slite. Fyra personer jobbar där idag. Två socialsekreterare sköter frågor som rör barn- och familjeenheten, men utreder inte ärenden som enbart rör det området. 1,5 tjänster finns för att sköta ekonomiärenden.
- Det här handlar om en praktisk organisationsfråga, säger kommunalrådet Björn Jansson som är ordförande i nämnden.
Vice ordförande Bror Lindahl från folkpartiet begärde votering men vann inget gehör.
- Jag tycker det är viktigt att behålla Slite som centralort och då ska vi inte ta bort service därifrån.
Björn Jansson anser att det är en liten sårbar enhet och indragningen kan inte ses som en centraliseringsåtgärd. Ett annat argument är att Arbetsmiljöverket haft åsikter om lokalerna och att halvtidstjänsten kan slås ihop till en heltid i Visby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!