"Helt sjuk" kampanj
Efter en strejk för nio år sen var det lite uppåt i löneutvecklingen inom Vårdförbundet. Men på senare tid har det åter stannat upp, inte blivit den löneutveckling som borde ha varit den normala.Eller som Vårdförbundet uttrycker i den kampanj som nyligen inletts - Helt sjukt.
"Statusen måste höjas"
- Det gäller ett oerhört ansvar i vårt jobb och det måste märkas i lönekuvertet, säger Johan Lindhe, som sitter med i styrelsen för Vårdförbundet avdelning Gotland.
- Statusen måste höjas, vi måste få lön för det vi gör, säger nyvalde ordföranden i Vårdförbundets avdelning Gotland, Tin Söderdahl. Just i år har vi faktiskt fått lite över den vanliga tvåprocentspotten. Men tidigare har den bara legat på just dessa två procent.
De yrkesgrupper det gäller är sjuksköterskor, röntgensköterskor, barnmorskor, biomedicinsk personal och analytiker.
- Snittlönen på Gotland ligger för oss på mellan 21 000 och 22 000 kronor, säger Tin Söderdahl. Ingångslönen ligger strax över 18 000 kronor. Men vi ligger faktiskt inte lägst i landet.
Inflationspengar
I den pågående kampanjen har uppmärksammade annonser märkts i pressen. Lokalt förs dialog med arbetsgivaren.
- Vi kommer också att skriva debattartiklar i lokaltidningarna om vår löneutveckling, säger Johan Lindhe.
Kampanjen pågår hela året och i november hålls en extradrive för att uppmärksamma "Helt sjukt".
- Bland de sämre betalda är skolsköterskor och de som arbetar på lasarettet, säger Johan Lindhe. Medan de som arbetar inom äldreomsorgen har något bättre lön.
Tin Söderdahl pekar också på att det är problem att täcka sommarsemestrarna främst på medicinavdelningen nattetid.
Kerstin Vickman, Vibble, valde att bli sjuksköterska som ung. Hon var 22 år när hon började. Det är nu 37 år sen. Bakom sig har hon först en del sjuksköterskeår hemma i Småland, därefter 20 år på akutmottagning i Göteborg och sen 1993 arbetar hon på ortopedavdelningen och mottagningen på lasarettet här.
- Visst är det ett lågstatusyrke, säger Kerstin. Man undrar hur vi som sköter om människor värderas. Det vi haft under de senaste åren kan inte kallas löneutveckling utan inflationspengar.
Efter grundutbildningen har Kerstin utbildat sig inom medicin/kirurgi samt öppen hälso- och sjukvård. Men det har inte märkts i lönekuvertet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!