Fårönatta/Fåröfestival arrangeras 2024 för 22:a gången i ordningen. Nytt för i år är att den tidigare Fårönattageneralen David Ruthström valt att kliva år sidan, och istället är det ett flertal personer som står bakom planeringen av arrangemanget.
– Det är Maria Eliadis Alvermark som tillsammans med några till ur Fårö framtids styrelse som arbetat med att få ihop programmet, säger Ann Lindgren, ordförande i Fårö framtid.
Hon berättar att det precis som vanligt kommer att bjudas på stora mängder musik, konst och annan kultur under årets Fårönatta.
– Och så massor av loppisar såklart. Loppisar, loppisar, loppisar.
Två programpunkter som blivit tradition under Fårönatta är fototävlingen i bygdegården samt sandskulpturtävlingen på Sudersand. Nytt för i år är dock att man även kommer att ha en officiell invigning.
– Det blir på Fårögården vid klockan 11, och då kommer regiondirektören Stefan Hollmark hit och säger några ord.
Under kvällen och en bit in på natten kommer det även att gå gratisbussar på Fårö så att besökarna kan ta sig mellan de olika arrangemangen.
– Den första går från Broa vid klockan 18.15, och den sista går tillbaka dit från Sudersand vid klockan 00.45. Det är en bra lösning, så att folk slipper köra bil eller cykla längs de mörka vägarna, säger Ann Lindgren.
Samma dag, omkring åtta mil söderut fågelvägen, arrangeras även Hemse torgdag. Detta är enligt arrangörerna Gotlands äldsta marknad som hållits första onsdagen i oktober sedan 1880. Från och med förra året har man dock bytt från veckodag från onsdag till lördag.
– Vi räknade med att vi skulle få mycket kritik kring bytet av dag, men i fjol så var det i stort sett bara positiva vibbar, och det kom även väldigt mycket folk, säger torgdagsgeneralen Åsa Gustafsson.
Hon säger att den stora fördelen med lördagar är att folk är lediga och har mer tid. Inför årets torgdag har planeringen gått bra, även om det alltid finns ett ”visst mått av panik” ett par dagar innan själva marknaden.
– Vi hade möte i tisdags i marknadsgruppen, och som alltid var det lite panik i lägret. Men med den här gruppen så brukar det alltid lösa sig på bästa sätt.
Åsa Gustafsson berättar att det, utöver de drygt 60 marknadsknallarna, kommer att erbjudas mycket kultur i form av kåserier, musik och underhållning under årets Hemse torgdag.
– Det kommer att bli fullt hålligång i hela samhället, både för vuxna och barn. Vi har också mycket mat med ett tiotal foodtrucks utöver våra vanliga restauranger.
Hur ser då Åsa Gustafsson och Ann Lindgren på att två av höstens stora evenemang på Gotland för första gången krockar?
– Jag vet att många från Sudret åker till Fårö den här helgen, men jag tror ju att om man verkligen vill gå på båda evenemangen så går det nog att kombinera. Det är ju olyckligt med en krock såklart, och jag tror att det är vi som blir lidande av den. Fårö tappar nog inga besökare. Vi får utvärdera efteråt och se vad vi kan göra framöver, men i det stora hela tror jag inte att det kommer att märkas så mycket, säger Åsa Gustafsson.
Ann Lindgren verkar å sin sida inte se något negativt med att de två evenemangen arrangeras samma dag.
– Jag tycker bara det är positivt att det händer saker på Gotland utanför högsäsong, även om det skulle innebära att färre kommer till Fårö, säger hon.
Som lite avslutande konsumentinformation kan vi meddela att det enligt Eniros vägbeskrivningstjänst tar 1 timme och 53 minuter att ta sig med bil från färjeläget på Fårö till Hemse.