White Guide Junior prisade under kvällen Maria Westerlund, Atheneskolan i Visby, ”för en kreativitet, matglädje, helhetssyn, närvaro och fokus på matgästen som är unik för svenska rektorer idag".
Det är första gången som landets skolkök prisas för sina insatser för bra mat och måltidsmiljö. Prisutdelningen ägde rum på Norra Latin i Stockholm under måndagseftermiddagen.
Maria och kockarna
Kockarna på Atheneskolan och rektor Maria Westerlund var med på prisutdelningen i Stockholm under eftermiddagen då en rad priser delade ut till skolrestauranger i hela landet under pompa och ståt. Det blev en heldag för deltagarna, med föreläsningar på förmiddagen och gemensam lunch innan prisutdelningarna.
Maria Westerlund är förvånad över utmärkelsen.
– Det finns så mycket duktigt folk inom skolrestaurangsvärlden nu för tiden. Skolmaten har gjort ett jättelyft och det finns så många som är värda pris så det förvånar mig att det blev jag som fick pris.
Har du gjort något speciellt som du tror gav dig priset?
– Ja, det är nog att vi jobbar med helheten. Inte bara maten i restaurangen, utan att barnen får vara med och påverka. Vi jobbar med närodlat och uppmärksammar våra leverantörer. Hela skolan jobbar ihop runt skolmaten, det är nog det, säger Maria Westerlund.
Upplever du att eleverna är engagerade i maten?
– Absolut! Om man släpper in dem och låter dem diskutera så är de jättevilliga att göra det. Vi har fått mycket bättre stämning i restaurangen sedan de fick bestämma vissa saker. De tyckte att vi krånglade till det ett tag, att det var för mycket de inte kände igen. Då fick vi backa.
Barnen och kökspersonalen kom överens om att det ska finnas två rätter varje vecka som de känner sig trygga med, därutöver får kockarna experimentera som de vill.
– Man kan slå knut på sig själv, men har man inte eleverna med sig så uppskattar de inte det. Får de vara med och påverka blir det mycket bättre.
Omskriven i guiden
Förutom diplom, blommor och den äran blir även pristagarna omnämnda i den nyutkomna boken White Guide Junior 2013 som släpptes idag.
Hur ska du förvalta det här då?
– Ja, du… fortsätta att jobba med kvaliteten, kämpa på och förbättra sig hela tiden. Det är det som gör att man får arbetsglädje.
Absolut! Om man släpper in dem och låter dem diskutera så är de jättevilliga att göra det. Vi har fått mycket bättre stämning i restaurangen sedan de fick bestämma vissa saker. De tyckte att vi krånglade till det ett tag, att det var för mycket de inte kände igen. Då fick vi backa.Konferencier under prisutdelningen var tv-kocken Johanna Westman och bland prisutdelarna och talarna fanns bland andra Gustav Fridolin, Annie Lööf och Maria Corazza Bildt.