Havsvatten lösningen

Lösningen på Gotlands vattenbrist finns i havet. Avsaltat bräckvatten kan lösa problemen och tekniken finns redan på ön. - Det är något som regionen borde satsa mer på, säger Jonas Aaw, driftingenjör vid vattenverken inom Region Gotland.

Driftsingenjör Jonas Aaw har väntat många år på att få sätta igång arbetet med Fårösundsvattnet.

Driftsingenjör Jonas Aaw har väntat många år på att få sätta igång arbetet med Fårösundsvattnet.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-08-18 04:00

Vattenförsörjningen på Gotland står inför flera hot
i samband med att klimatet förändras. Med ett varmare klimat, torrare somrar och kraftigare nederbörd kommer både vattentäkter och avlopp utsättas för svåra påfrestningar.

När framtidens vattenförsörjning planeras räknar vattenverken efter en klimatprognos med upp till 100 dagar per år utan nederbörd.

- Personligen så tror jag att vi kommer att hämta vatten ur havet i framtiden. Med tanke på att vi inte har hittat en större grundvattentäkt på 30 år så tror jag på avsaltning, säger Jonas Aaw.


Regn ett hot
Mer regn är också ett hot mot dricksvattnet.

- Se bara hur de haft det
i Småland efter skyfallen där i sommar. När det regnar mycket så drar regnvattnet med sig ytvatten direkt in i brunnar och vattentäkter. Det leder till att vattentäkter och brunnar förorenas, säger Jonas Aaw.

På Gotland har det kommunala dricksvattennätet byggts upp kring grundvatten, de som har egna brunnar är också beroende av grundvattnet. Sommartid uppstår vattenbrist.

- Gotlands kommunala vattennät är som ett dominospel. Faller en vattentäkt så blir det fort kapacitetsbrist
i systemet, säger Jonas Aaw.


170 liter dygnet
I snitt gör varje gotlänning av med 170 liter vatten per dygn, men då är både företag, privatpersoner och regionen inräknad. I dag är vatten en billig resurs, priset på en kubikmeter kommunalt dricksvatten ligger på 23 kronor.

- Det har gjort att vi vant oss vid att använda mycket vatten, säger Jonas Aaw.

För att lösa vattenfrågan vill han se en satsning på avsaltningsanläggningar.

- Ett av problemen är att regionen inte vågat lägga pengar på det. Vågar man göra det så kommer vi att vara vinnare i framtiden, säger Jonas Aaw.


Halverad budget
Inom Region Gotland är det tekniska nämnden som har hand om vattenfrågorna.

- Vi har en halverad budget för 2013 att ta hänsyn till, frågan är viktig, men ytterst handlar det om ekonomin, säger Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden.

Regionen har planer på att bygga en avsaltningsanläggning i Slite för att förstärka tillgången på dricksvatten i norr. Ny teknik gör att avsaltning, som var otänkbart för fem år sedan, nu är ett verkligt alternativ.

- Men det innebär att kostnaden per producerad kubikmeter vatten kommer att stiga. I förlängningen måste det tas ut på konsumenterna, säger Åke Svensson (S), regionstyrelsens ordförande.


Målet är 2015
Han slår fast att en lösning på problemet med vattenförsörjningen är avgörande.

- Det är en av de allra viktigaste frågorna. En lösning av vattenfrågan är intimt förknippad med målet att bli 65 000 invånare, säger Åke Svensson.

År 2006 lade ledningskontoret fram en långsiktig plan för vattenförsörjningen på Gotland.

Då slogs det fast att den skulle vara fullt genomförd till 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om