Havsbottnen aktuell för slutförvaring av koldioxid
- Det blir som Ramlösa i vattnet. Det blir effekten av ett framtida koldioxidläckage i Östersjön menar Kenneth Möllersten vid Energimyndigheten.
Klimatfrågan är hetare än någonsin. Larmrapporterna om ökade koldioxidutsläpp och en galopperande växthuseffekt avlöser varandra medan idéerna om hur problemet ska lösas är färre. Koldioxid har länge ansetts som en ofrånkomlig rest vid förbränning men nu finns teknik att separera koldioxiden från övriga rökgaser.
Porös berggrund
Istället för att släppa ut koldioxiden i luften kan den då lagras. Att pumpa ned koldioxiden i berggrunden är ett av alternativen för slutförvaring och i Sverige är det ytterst få platser som kan komma på fråga.
- Det är bara havsbottnen söder om Gotland och ett område i Skåne som har den berggrund som krävs, förklarar Staffan Görtz, statliga Vattenfalls ansvarige på området.
För att koldioxid ska kunna lagras krävs en porös genomsläpplig berggrund likt den där fyndigheter av gas och olja idag utvinns. Därför pågår nu försök med att pumpa ner överflödig koldioxid i berggrunden vid gasfälten utanför Norges kust och beräkningarna som gjorts inför försöket har visat sig stämma.
- Det är en nogrann riskbedömning som föregår alla liknande projekt och här har förhoppningarna införlivats. Koldioxiden som under tryck pressas till flytande form stannar kvar i berggrunden och beter sig där som man väntat att den ska göra, berättar Kenneth Möllersten vid enheten för klimatfrågor på Energimyndigheten.
Testanläggning i Tyskland
Men samtidigt medger han att tekniken inte är helt riskfri och konsekvenserna för en felkalkylering skulle kunna bli ödesdigra.
- Tidigare tänkte man lagra koldioxiden direkt i havsvattnet men då blev miljöeffekterna för stora. Det blir som Ramlösa i vattnet. Följderna av ett läckage ur berggrunden skulle variera med storleken på utsläppet men konsekvenser för det lokala ekosystemet såsom ökad försurning är troliga, säger Kenneth Möllersten.
När tekniken skulle kunna vara färdig att använda är oklart. Vattenfall bygger för närvarande en liten testanläggning i Tyskland och deras tidsperspektiv är långt.
- Vi har som mål att tekniken ska vara kommersiellt gångbar år 2020, säger Staffan Görtz.
Långa perspektiv
Frågan är om naturen har samma långa tidsperspektiv och kan vänta tills dess att åtgärder mot klimatförändringarna blivit kommersiellt gångbara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!