Hatten huvudsaken på julmarknaden
I går slog Hushållningssällskapets julmarknad upp portarna. Och det ska vara hatt i år, om man ser till trenden på marknadsborden. - Jag säljer alltid många hattar här, säger Maith Lautin från Eksta.
Elisabeth du Rietz rötter på Fårö går igen i hennes skapelser.
Foto: Bengan Zettergren
Ett står klart: Det ska vara hatt i vinter, åtminstone på damers huvuden. Flera försäljare berättar att hemstickade hattar blivit mycket populärt.
- Min hemlighet är att fodra med bomullsgarn, i annat fall sticks det för mycket, säger Maith Lautin.
Stickar framför tv:n
Hon stickar sina hattar framför tv:n i huset i Eksta och programmen går igen i huvudbonaderna som säljs på marknaden.
- Det går många program där de stajlar om personer och då får jag inspiration. Det handlar om att hitta rätt färg till rätt person, så att det passar ansiktet, säger Maith.
Bakom hattarna ligger mycket arbete.
För Maith Lautin tar det omkring 12 timmar för att sticka en av huvudbonaderna som säljs på marknaden. Elisabeth du Rietz bor i Visby, men rötterna finns på Stora gåsemora gård på Fårö. De rötterna går igen i de damhattar som hon skapar.
Började med pannband
- Det började med att jag skulle göra ett pannband i fårskinn till min mamma, men hon sa att pannband inte var något för äldre damer som hon. Då fick jag fästa pannbandet i en stickad mössa och på den vägen är det, Säger Elisabeth du Rietz.
Eva Johansson från Levide saluför också sina hattar på julmarknaden, hennes modeller är tovade och självklart hemgjorda.
Blir som det blir
- Men inte vet jag var jag får idéerna från. Det blir som det blir, det finns så många olika modeller.
Fast de säljer ändå. En kortsnaggad kvinna i 30-årsåldern skyndar förbi marknadsbordet.
Ny hattvarje år
- Jag köper en ny hatt här varje år, det är ett måste för mig. Annars blir det för kallt på vintern, men mer hinner jag inte berätta. Nu måste jag skynda till färjan, säger hon och hastar iväg med ena handen på sin hatt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!