Hästskit och långkorvar i Roma

Det har hänt en hel del sedan Micke Liljegren startade sin verksamhet på gården Pajse i Martebo 1996. Nu senast visade han upp en minipackare för besökarna på Milamässan i Malmö, och det verkar som att den gick hem hos publiken.

Upphovsman. Micke Liljegren är mannen som en gång i tiden startade Pajse maskin. I traktorn sitter LG Berglind.

Upphovsman. Micke Liljegren är mannen som en gång i tiden startade Pajse maskin. I traktorn sitter LG Berglind.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2009-03-17 04:00
På kontoret i Roma sitter Micke Liljegren och donar med bokföringen. Uffe Stjernholm sitter vid datorn och ritar maskiner i cad-programmet och i verkstäderna runt omkring jobbas det med diverse reparationer.
Micke och Uffe är duon som utgör Pajse teknikutveckling. Bolaget som sedan årsskiftet 2007-2008 är dotterbolag till Pajse maskin. Det är där hos Micke och Uffe, som idéerna utvecklas. Idéer som funnits hos Micke ända sedan lantbrukardagarna hemma i Martebo. Han tvingades lägga ner djurhållningen på grund av sin astma, och istället började han att pula med maskiner mer på heltid. Idag är de sammanlagt 13 anställda vid Pajse maskin och Pajse teknikutveckling.
Det nyaste som företaget har att komma med är en minipackare som är anpassad för hästnäringen. En prototyp som nu i februari visades upp på Milamässan i Malmö, och som fick stort gensvar. Mycket större än vad Micke och Uffe hade vågat hoppats på. Så nu arbetar de febrilt med att testa och optimera maskinen så att den snart kan stå klar.

Minimaskin
Minipackaren är egentligen en maskin med flera olika egenskaper. Dels kan den ensilera foder i en lång korv som är anpassad för mindre besättningar, dels fungerar den som en spannmålskross. Den kan också förpacka strömaterial som exempelvis spån, torv eller hackad halm. Enligt Micke kan man därför köpa strömedel som bulkvara och själv förpacka det för att få ner priset.

Hästskit
Men det som kanske är mest anmärkningsvärt, och egentligen hela anledningen till att minipackaren kom till, är att den kan kompostera. I det här fallet komposterar den hästgödsel. Något som annars är dyrt att hantera eftersom den innehåller så stora mängder strömedel, och av den anledningen innehåller för lite näring för att gödsla med. Den här maskinen har en inbyggd komposteringsenhet som gör att den kan tillföra syre i det packade materialet, vilket gör att gödseln på några veckor förvandlats till matjord som går att sälja.

Billigare foder
Han räknar med att foderkostnaden kan komma ner till en tredjedel av det normala, om man bortser från själva maskinkostnaden. För Micke har inte tänkt att varenda hästägare ska köpa en minipackare. Han tänker istället att entreprenören, i det här fallet lantbrukaren som säljer fodret, ska stå för maskinkostnaden.
Nu fokuserar duon på att få klar minipackaren och efter det väntar en si sådär fyra till fem idéer på att förverkligas.
- Det finns inte någon brist på idéer, bara tid, säger Micke Liljegren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om