Hårt tryck på gasmotståndare

Gasledningen i Östersjön blev en hård prövning för öns politiker. För en av motståndarna, Solveig Artsman, ledde påtryckningarna från det egna partiet att hon hoppade av, efter 30 år i politiken.

Svår prövning. Solveig Artsman valde att följa sin egen övertygelse i frågan om gasledningen. Hon pressades hårt av sitt eget parti, som hade en positiv inställning till Nord Stream.Foto: Rolf Jönsson

Svår prövning. Solveig Artsman valde att följa sin egen övertygelse i frågan om gasledningen. Hon pressades hårt av sitt eget parti, som hade en positiv inställning till Nord Stream.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

gotland2011-03-15 04:00

Wikileaks avslöjande, som GA berättade om för en vecka sedan, stämmer väl överens med den bild Solveig Artsman har av gasledningen. Projektet är så viktig, att den ryska regeringen var beredd att agera om Nord Stream stötte på problem.

- Många har kallat ledningen ett fredsprojekt. Så är det inte alls. Den är ett exempel på den nya tidens energikrigsföring, menar Solveig Artsman.

Solveig Artsman var moderat politiker med kommunala uppdrag i över 30 år. När gasledningen blev ett ärende för öns politiker satt hon i kommunfullmäktige.


Extrainsatt M-möte
Innan gasledningen blev lokalpolitik hade Nord Stream inlett en goodwill-satsning. Mitt under Almedalsveckan 2007 fick Högskolan och Länsmuseet löften om sponsorstöd på 12,5 miljoner kronor. Nord Stream erbjöd sig att rusta upp Slite hamn för att använda den för utskeppning av rör.

Tre dagar efter Nord Streams besked om sponsormiljonerna inkallades Moderaternas fullmäktigegrupp till ett extra möte.

- Det kallades ett informationsmöte, men helt oväntat så skulle vi ta ställning till hamnavtalet. Jag förklarade direkt att jag inte kunde ställa mig bakom beslutet, och begärde votering, berättar Solveig Artsman.


"Jag blev hudflängd"
Det extrainkallade mötet slutade med att Moderaterna ställde sig positivt till Nord Streams önskan att få använda hamnen. När kommunfullmäktige i mars 2008 beslutade om avtalet ställdes allting på sin spets.

Alliansen styrde med bara en rösts övervikt. Det krävde sammanhållning i alla frågor, annars hotade en prestigeförlust.

- Vi hade flera möten i partiet inför beslutet. Var och en fick svara hur man tänkte rösta. Jag förklarade hela tiden att jag inte kunde acceptera hamnavtalet.

- I politiken får man ofta ge och ta, det kan jag acceptera i allt utom när det gäller rikets säkerhet. Och så var fallet den här gången, säger Solveig Artsman.

Hon blev kallad "ett politiskt problem".

- Jag skulle få ta på mig skulden om alliansen föll, säger hon och påpekar:

- Det brukar vara kutym att man får rösta som man vill. Men på gruppmötet inför fullmäktige gjorde de allt för att få motståndarna att ändra uppfattning. Jag blev i det närmaste hudflängd.


Ofullständigt avtal
Det blev ett nej ändå. Solveig Artsman röstade efter sin övertygelse, och reserverade sig sedan mot beslutet att godkänna avtalet:

- Jag fattar inte hur fullmäktige kunde säga ja. Avtalet är fullt med konstigheter, beloppet som Nord Stream skulle bidra med var ersatt med en prickad rad, avtalet var inte daterat, vi fick se en inofficiell översättning och inte den slutgiltiga texten.

I efterhand har hon begärt ut det undertecknade avtalet. Prickarna är ersatta med summan: 6,91 miljoner euro. Solveig Artsman är fortfarande misstänksam över innehållet.

- Man får aldrig någonting gratis. Vad avtalet går för visar sig först när Nord Stream lämnar Slite. I vilket skick är hamnen då? frågar sig Solveig Artsman och påpekar att Region Gotland i avtalet avsagt sig rätten att kräva skadestånd.


17 reserverade sig
Att det var en besvärlig fråga för fler än Solveig Artsman vittnar protokollet från fullmäktige om. 17 ledamöter, bland dem 5 moderater, reserverade sig mot beslutet.

Miljöpartiet var det enda parti som lyckades hålla sin partigrupp enad i frågan.


Pressad på nytt
Ytterligare en gång pressades Solveig Artsman och övriga motståndare till gasledningen. Gotlands kommun tänkte först inte yttra sig över ledningen, men tog ändå ställning i augusti 2009.

- Dagen innan kommunstyrelsens sammanträde var vi kallade till partiexpeditionen, och på nytt fick vi höra att alla måste följa det beslut som togs på stämman, berättar Solveig Artsman.

Vad som sedan hände under natten har hon funderat länge över. När kommunstyrelsen fattade sitt beslut gjordes en helomvändning och mycket oväntat avstyrktes bygget av gasledningen.

- Både jag och Rolf K Nilsson har mailat och försökt få besked. Men vi har inte fått några svar.

Att kommunstyrelsen ändrat uppfattning påverkade inte Solveig Artsman. Hon hade tröttnat på politiken.

- Jag hade kvar min plats i fullmäktige mandatperioden ut, men gick inte på sammanträdena den sista tiden, berättar hon.


Sover gott
Solveig Artsman anser att även den svenska regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen agerat ryggradslöst i frågan om gasledningen. Att partiet både lokalt och på riksplanet haft en annan åsikt bekymrar inte henne:

- Jag följde min övertygelse, och nu sover jag gott om natten. Det känns fridfullt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om